Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kot najstnik ni želel slediti očetovim stopinjam, danes izdeluje čevlje za papeža

cevlji

Eugenio Marongiu -Shutterstock

Vittoria M. Traverso - objavljeno 05/11/23

Adriano Stefanelli že vse življenje izdeluje čevlje za papeže: od Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. do papeža Frančiška

Papeži so stoletja nosili rdeče čevlje kot znamenje posvetne moči in Kristusovega trpljenja. Papeži so zunaj običajno nosili rdeče usnjene čevlje, v notranjih prostorih pa rdeče copate.

Adriano Stefanelli, čevljar iz Novare v severni Italiji, izdeluje čevlje za papeže že od časov Janeza Pavla II. Stefanelli si je z oblikovanjem mokasinov leta 2007 prislužil omembo na seznamu revije Esquire za najelegantnejšega moškega na svetu, ko so bili rdeči mokasini, oblikovani za papeža Benedikta XVI., imenovani za modni dodatek leta.

Znameniti par čevljev je Stefanelli zasnoval in ročno izdelal v svoji delavnici v Novari. Za ta par je izbral klasično obliko mokasina, ognjeno rdečo barvo in papeževe začetnice, ki so bile v zlati barvi označene na konici čevljev.

Po navedbah italijanske televizije je George W. Bush med papeževim obiskom v Washingtonu videl rdeče čevlje papeža Benedikta in bil nad njimi tako navdušen, da je naročil natančno repliko: sicer ne v rdeči, temveč v črni barvi.

Italijanski čevljar izdeluje čevlje tudi za sedanjega papeža. Papež Frančišek ima nekaj ortopedskih težav, zato je Stefanelli oblikoval poseben par čevljev, ki ustrezajo njegovim potrebam.

V spodnjem videoposnetku krajevne televizijske postaje Videonovara Stefanelli ponosno pokaže mokasin, ki ga je oblikoval za sedanjega papeža.

Stefanelli ga je sešil na roke in čevelj je izjemno prožen, vendar trpežen. Zunanjost čevlja je izdelana iz vijoličnega žameta z zlato vezenino vatikanskega grba. Pred letom dni je Stefanelli po istem modelu začel izdelovati mokasine za ameriške škofe.

Kot je pojasnil v pogovoru, se je obrti naučil pri svojem očetu, čevljarju, ki je bil izučen za popravilo in izdelavo čevljev. Kot najstnik Stefanelli ni želel slediti očetovim stopinjam, vendar so mu starši svetovali, naj se najprej “izuči obrti” in se pozneje odloči, ali želi nadaljevati družinsko tradicijo.

Mladi Stefanelli je upošteval nasvet in po nekaj mesecih ugotovil, da je v očetovi obrti našel smisel. Za razliko od današnjih čevljev, ki jih večinoma izdelujejo stroji za velike množične trge, so stari čevljarji ure in ure izdelovali čevlje, namenjene posameznim strankam, z uporabo lepila, žebljev in vrvi.

Tradicionalno čevljarstvo je v Italiji umetnost, ki počasi izginja, in le zaradi predanosti potomcev tradicionalnih čevljarjev, kot je Stefanelli, se tradicija za zdaj še ohranja.

V zadnjih letih so mladi čevljarji, ki ohranjajo tradicionalno obrt, na družbenih omrežjih pritegnili na tisoče gledalcev, kar kaže na oživljeno spoštovanje vrednosti ročno izdelanih čevljev.

Stefanelli se je začel usposabljati pri štirinajstih letih in pri dvajsetih je bil že popolnoma izšolan čevljar. Pri 25 letih je nehal delati kot čevljar in je odprl trgovino s čevlji. Ob tem pa je pogrešal pravo obrtno delo z usnjem in lesom ter oblikovanje modelov, ki ustrezajo individualnim potrebam vsakega posameznika.

Ko je Stefanelli med molitvijo križevega pota izvedel, da se papež Janez Pavel II. ne počuti dobro, se je odločil, da se vrne v čevljarsko delavnico. “Vprašal sem se: kaj lahko storim, da mu olajšam trpljenje?” je pojasnil. “In tako sem pomislil, da bi mu lahko izdelal par čevljev.”

Stefanelli ni poznal velikosti čevljev papeža Janeza Pavla II., kot izkušen čevljar pa se je na podlagi papeževe višine in teže odločil za velikost 46. Ko je Wojtyła prejel ročno izdelane čevlje, so se mu odlično prilegali in Stefanelli je bil povabljen, naj pride v Rim na srečanje s papežem.

“Bil je resnično karizmatična oseba,” pove čevljar. “V njegovi navzočnosti je bilo mogoče razumeti stvari, ki prej niso bile jasne.” Papežu Janezu Pavlu II. je bilo Stefanellijevo darilo zelo všeč, zato je naročil še druge pare čevljev.

“Papež se je čevljev nekaj časa dotikal, da je lahko resnično ocenil kakovost materialov in izdelavo,” je ponosen Stefanelli. Ko je papež Janez Pavel II. umrl, je bil obut v Stefanellijeve čevlje.

Odtlej je Stefanelli oblikoval čevlje za kardinale, papeže in voditelje držav, med drugim za Baracka in Michelle Obama. Pred tremi leti je ob svoji zgodovinski delavnici v Novari odprl atelje, v katerem je razstavil čevlje, ki jih je izdelal v svoji 50-letni karieri. “Atelje sem odprl v znak spoštovanja in hvaležnosti do prebivalcev Novare in vseh, ki so me podpirali na moji poti,” pove.

Obiskovalci si lahko ogledajo Stefanellijevo osupljivo zbirko ter fotografije in pisma, ki dokumentirajo njegove ugledne stranke: med njimi so George W. Bush, Barack in Michelle Obama, malteški admiral ter seveda papeži Janez Pavel II., Benedikt XVI. in Frančišek.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
papež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.