Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Čutim veliko hvaležnost Bogu, ker mi je bil pripravljen zaupati tako dragoceno bitje”

studentska mama

Fotografija je last Neže Žukovec

Kaja Zupanc - objavljeno 09/11/23

Ženska ženski – študentska mama Neža

Neža je žena možu Martinu in mamica skoraj enajstmesečni Emanueli. Stara je 23 let in je študentka specialne in rehabilitacijske pedagogike. Zelo rada se ukvarja z glasbo, poleg tega pa je tudi skavtska voditeljica.

Je nova upraviteljica Instagram profila Študentska mama, kjer deli vsebine in nasvete o usklajevanju študija in materinstva, mladih družinah, poroki in študentskem načinu življenja. Se spomnite? Gostovala pa je tudi že v oddaji Reflektor.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Zame bi bilo idealno to, da se zbudim okrog osmih, nato pa skupaj z Martinom v postelji spijeva kavo in pojeva zajtrk. Pomembno je tudi, da se nama nikamor ne mudi. Odkar imava Emanuelo, takega začetka dneva še ni bilo, ampak to ni nekaj, kar bi res zelo pogrešala.

studentska mama
Poroka

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Hmm … Res si želim, da bi tukaj lahko napisala globoko misel, na primer: “Neža, podarjen ti je cel dan in lahko se odločiš, kaj boš z njim naredila,” ampak si žal nič ne rečem, ko se pogledam. Takrat mi je še malo prezgodaj, da bi se spomnila kakšnega res navdihujočega stavka.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Ena stvar je zagotovo ta, da se jaz potem boljše počutim v svojem telesu. Pri sebi vidim, da moja zunanja urejenost odraža tudi mojo notranjo umirjenost. Še bolj pomembno kot to pa mi je, da sem videti lepa za Martina.

Res si želim, da bi imel Martin lepo ženo, in mislim, da mu s tem, ko se zanj uredim, pokažem, da mi je mar za najin odnos in da mi ni vseeno, kako se on počuti ob meni.

studentska mama
Hčerka Emanuela

4. Sami še študirate. Kako usklajujete študij in materinstvo?
Za zdaj to še ni bilo tako težko. Sem na študiju, ki mi omogoča ob otroku opravljati tudi študijske obveznosti. Letos sem si vzela dodatno starševsko leto, tako da delam obveznosti, ki so mi ostale še za nazaj.

Imam pa tudi veliko pomoči, predvsem veliko pomeni to, da ima Martin fleksibilen delavnik in je lahko kdaj dopoldne tudi on z Emanuelo.

5. Materinstvo je najlepša vloga, ker …
… ti je v varstvo podarjeno in zaupano krhko in nedolžno bitje. To je res čudovita in plemenita vloga. Sicer izjemno težka, ampak tako zelo, zelo lepa.

6. Pišete tudi blog, na katerem lahko najdemo koristne pravne informacije za mame študentke, očete in študentske družine … O čem vse pišete?
Blog so pisale študentske mamice pred mano, jaz pa ga (za zdaj) ne pišem. Blog vsebuje res veliko koristnih informacij in nisem še našla ničesar, kar bi lahko dodala. 

View this post on Instagram

A post shared by sÌŒtudentska mama (@studentskamama)

7. Kako se ob vseh obveznostih, otroku in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Še preden sem rodila, sva si rekla, da na naju ne želiva pozabiti. Zmenila sva se, da si bova kljub vsemu posvetila vsaj 10 minut na dan in da bo to čas, ki bo samo za naju. Emanuela res pridno spi, zato imava vsak večer mnogo več kot 10 minut, opažava pa, da ta skupni čas hitro lahko postane rutina, ker sva zvečer oba tako utrujena, da nama je najlažje gledati kakšen film. Zato sva pred približno dvema mesecema uvedla spet zmenke, kot sva jih imela v času, preden sva se poročila.

Na dva tedna eden od naju pripravi zmenek, na primer zvečer igrava družabne igre, greva na kosilo, imava večerjo na balkonu … Pomembno je predvsem to, da res zavestno narediva nekaj drug za drugega in si vzameva čas.

8. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
V življenju še nisem imela preizkušnje, za katero bi rekla, da mi je bila res težka ali da je popolnoma spremenila moj pogled na svet. Je bila pa svojevrstna izkušnja to, da sem nenačrtovano tako mlada zanosila.

Od petnajstega leta naprej sem imela svoje življenje točno začrtano in sem vedela, kdaj si želim doštudirati, kdaj želim imeti otroke … pa se je potem, ko se je napovedala Emanuela, vse to postavilo na glavo.

studentska mama

Težko mi je bilo tudi to, ker ljudje ob zanositvi kar malo pričakujejo, da bo bodoča mamica jokala od veselja. Jaz se nisem tako počutila. Pa ne zato, ker ne bi bila vesela, ampak ker je prišlo tako hitro in nepričakovano in sem marsikatero svojo predstavo morala spremeniti ter sem za to potrebovala čas. Sem pa zdaj res hvaležna, da je Emanuela z nama.

Predvsem zaradi te izkušnje čutim veliko hvaležnost Bogu, ker mi je bil pripravljen zaupati tako dragoceno bitje.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
V zamrzovalniku imamo sladoled! 😊 To sicer ni ravno stvar, ki bi mi pomagala na dolgi rok, je pa res, da sem včasih tako utrujena in izčrpana, da je to ena od stvari, ki mi pomaga, da pridem malo k sebi.

Sicer pa mi v trenutkih, ko mi je težko, pomaga predvsem molitev in to, da se pogovorim z Martinom in s kakšno prijateljico.

studentska mama

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Tako zelo veliko stvari je, zaradi katerih je lepo biti ženska! Jaz res uživam v tem, da si lahko vzamem eno uro, da se urejam in izbiram obleke, ki so mi všeč. Včasih sem rada malo zakomplicirana. 🙂

Predvsem pa mi je všeč nežnost, ki je eden bistvenih delov ženskosti. Res sem vesela in hvaležna, da znam kot ženska hitreje začutiti ljudi in videti, kdaj nekdo potrebuje pomoč.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.