Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je to najboljše darilo za bodočo mamico?

Nesting party for pregnant woman

Pixel-Shot/Dean Drobot/Yurylmaging/ImageFlow | Shutterstock | Collage by Aleteia

Cerith Gardiner - objavljeno 14/11/23

Pozabite na zabavo za dojenčka! S pomočjo gnezditvene zabave bo mlada mamica lahko resnično uživala v prvih dneh življenja svojega novorojenčka

Nedavno je na družbenem omrežju Instagram precej pozornosti pritegnil video nosečnice, ki se je namesto običajne zabave pred otrokovim rojstvom, t. i. “baby shower”, odločila za “gnezditveno zabavo”.

Ženske proti koncu nosečnosti običajno hitijo z gnezdenjem za svojega novorojenčka. Poleg sodi tudi opravljanje gospodinjskih opravil, ki so pogosto zapostavljena. To pa ni vedno preprosto, še posebej če so v družini še drugi otroci, za katere je prav tako treba poskrbeti.

Mamica Antonia Lui, ki ima že dva otroka, v videu pove, kako so se njene prijateljice pred rojstvom tretjega otroka dogovorile, da ji podarijo nekaj veliko dragocenejšega od svežnja plenic: podarile so ji svoj čas.

Ob pogledu na rezultate je povsem razumljivo, zakaj bi to lahko postal priljubljen običaj – še posebej za tiste, ki že imajo otroke in ne potrebujejo toliko otroške opreme, ki je sicer običajno darilo na tovrstnih zabavah.

Antonia je pojasnila, da je pripravila seznam opravil, ki jih je želela opraviti pred prihodom tretjega otroka. Prijateljica je seznam natisnila in ga razdelila še drugim udeleženkam.

Vsa tista opravila, ki jih je z velikim trebuščkom in majhnimi otroki v hiši težko opraviti, so opravile prijateljice z nekaj nadzora bodoče mamice.

Drobna dodatna ugodnost!

Poleg tega so prijateljice Antonijin zamrzovalnik napolnile z obroki, ki so jih pripravile za vso družino za prve dni, ko sta se mamica in novorojenček vrnila iz porodnišnice. Družini so tako omogočili, da si je lahko oddahnila od vsakdanjih obveznosti in se resnično posvetila novemu družinskemu članu.

In to še ni vse. Po storjenih gospodinjskih opravilih so prijateljice sedle k skupnemu obroku. Znova nekaj, kar jim je nedvomno ponudilo priložnost za pogovor o radostih in stresu, povezanih s porodom.

Čeprav gnezditvena zabava morda ni tako zabavna kot baby shower, je to čudovit način, da bodoči mamici olajšate stres, ko se v visoki nosečnosti pripravlja na porod. Prijateljice lahko na ta način postanejo resnična podpora družini, ko opravljajo gospodinjska opravila, ki so lahko tudi v najboljšem primeru nekoliko preobremenjujoča.

Če v vaši družini pričakujete novega člana in želite organizirati tovrstno zabavo, morda velja upoštevati naslednje točke:

  • Izberite stvari, ki bi jih res radi opravili.
  • Izberite prijateljico, ki bo usklajevala naloge.
  • Prednostno razvrstite opravila, ki so za vas najpomembnejša, če vam nepredvideno zmanjka časa.
  • Poskrbite za odlično glasbo, da se bodo vaše prijateljice med čiščenjem in pospravljanjem tudi zabavale.
  • Če je mogoče, vnaprej pripravite pripomočke za čiščenje – še posebej če imate svoje najljubše.
  • Nato sedite in se zahvalite za prijateljice, ki bodo dobesedno na kolenih poskrbele za to, da se boste s svojim novorojenčkom vrnili v urejeno gnezdo.
View this post on Instagram

A post shared by Nia Lui (@niarickslui)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie . Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
nosečnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.