Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

3 slastni recepti ustanovitelja skavtov

Cooking scout

Alexander Kuzovkov I Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 17/11/23

Robert Baden-Powell je imel zelo izdelano zamisel, kako mora potekati skavtski dan, tudi to, kaj naj bo na krožnikih

Branje priročnika Skavtstvo za fante, ki ga je napisal Robert Baden-Powell leta 1908 in je bil v slovenščino preveden leta 2011, razkriva, kako praktičen je bil ustanovitelj. V delu, ki je bilo najprej objavljeno v obliki manjših brošur, ki so izhajale vsake dva tedna, avtor zelo konkretno obdela glavno usmeritev skavtstva po poglavjih, ki jih imenuje bivaki.

Drugi bivak je posvečen kuhinji na taboru, kruhu in čistoči. Prvo navodilo se glasi: “Voditelj mora znati skuhati meso in zelenjavo ter si speči kruh brez običajnih pripomočkov.”

Vendar ne ostane le pri naštevanju pravil, oblikuje tudi nasvete in recepte z veliko mero pragmatičnosti. Zelo natančna navodila daje, na kako velike kose narezati meso, medtem ko količine popolnoma prepusti kuharju.

1
Lovska enolončnica

Recept za preprosto, a dovolj močno jed, enolončnico iz mesa in zelenjave.

Meso narežemo na 2 do 3 centimetre velike kocke. Poljubno olupimo in narežemo zelenjavo, kot so krompir, korenje in čebula, ter vse zmešamo v posodi za kuhanje. Do polovice posode dodamo vodo ali juho. V posebni skledi v moko vmešamo sol in poper in v tej mešanici dobro povaljamo kocke mesa, nato jih stresemo v posodo.

Dolijemo toliko vode, da prekrije vse sestavine. Posodo postavimo na sredino žerjavice in dušimo eno uro do eno uro in 15 minut. Krompir se kuha najdlje, preverimo ga z vilicami. Ko je krompir kuhan, je enolončnica pripravljena.

2
Mesna nabodala

Prednost te jedi je dokaj hitra priprava na žerjavici.

Meso narežemo na približno 2 centimetra debele trakove. Potem trakove narežemo na 2,5 do 3,5 centimetra velike koščke. Več kosov mesa nataknemo na leseno ali kovinsko paličico in postavimo pred ogenj ali za nekaj minut obesimo nad razbeljeno žerjavico, da se meso speče.

BROCHETTES

3
Kruh

Nasveti skavtom za pripravo kruha prinašajo pravo presenečenje:

Ko se skavt loti priprave kruha, si mora najprej sleči suknjič in ga razgrniti po tleh. Ne iz strahu, da bi ga umazal, temveč zaradi praktičnosti same priprave kruha.

Ne da bi se hoteli izneveriti avtorju, a skleda se nam vseeno zdi bolj praktična rešitev, bolj higienična in še lažje jo je očistiti kot suknjič!

Ko se skavt loti priprave kruha, si mora najprej sleči suknjo in jo z notranjo stranjo navzgor razprostreti po tleh, da se potem, ko jo obleče, ne vidijo morebitne nastale poškodbe.

Na suknjič strese kupček moke, na sredini kupčka naredi luknjico in vlije vročo vodo. Vmeša ščepec ali dva soli, doda kvas in gnete, dokler testo ne postane homogeno. Nato si narahlo pomoka roke, da se testo ne sprijema, ga potapka in ga oblikuje v večji hlebec ali v več manjših hlebčkov.

Hlebček ali več hlebčkov nato položi na razbeljeno žerjavico ali pa pepel odmakne in položi kruh na vročo podlago in ga obda z vročo žerjavico. Tako se lahko spečejo le manjši hlebčki.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Lucija Rifel.

Tags:
hrana
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.