Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 idej, kako lahko skupaj z otroki opravljate dela usmiljenja

DIY holiday card with red paper heart, symbol of love

Sokor Space | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 19/11/23

Kako vzgajati za ustrežljivost, hvaležnost in služenje, če so otroci še zelo majhni?

Nikoli ne bom pozabila trenutka, ko je v našo župnijo prišla predavat sestra frančiškanka in se je moje celotno razumevanje poklicanosti v materinstvo spremenilo.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Sestra je živela in delala v soseski v središču Čikaga. Ko je sedela med lepo urejenimi damami naše ženske skupine, nas je nežno pozvala: “Poiščite načine, kako lahko čim večkrat izvajate dela usmiljenja, če je mogoče, kar vsak dan …”

Pozneje smo razpravljale o njenem govoru in spoznale smo, da smo tiste v skupini, ki smo bile matere, čutile, da vsak dan izvajamo dela usmiljenja. Dan za dnem smo oblačile nage, hranile lačne in tako dalje, seveda pri tem mislim naše otroke.

Po tem pogovoru sem svojo poklicanost videla drugače. Nenadoma se mi je posvetilo, da je vsakodnevno žrtvovanje materinstva privilegirana priložnost ljubiti, služiti in slediti samemu Kristusu.

Ljubezen, ki se “začne doma” in se širi na druge

Seveda se večina dejanj velikodušnosti in požrtvovalnosti začne doma. Kot je Mati Terezija rekla v svojem govoru ob prejemu Nobelove nagrade za mir: “Ljubezen se začne doma.” In zaradi zahtevnosti vzgoje majhnih otrok je težko dodati še katero drugo služenje.

Vendar se mnogi od nas ne želijo ustaviti pri tem. Želimo ljubiti in služiti zunaj naših ožjih družin in najti načine za izvajanje del usmiljenja zunaj naših domačih vrat.

Toda kako naj to storimo, ko imamo ves čas ob sebi dojenčke in malčke? Večina priložnosti za prostovoljstvo ni prilagojena, da bi lahko vključili tudi otroke.

Želimo vzgojiti otroke, ki so ustrežljivi, hvaležni in usmerjeni v služenje. Toda kako vzgajati za ustrežljivost, hvaležnost in služenje, če so otroci še zelo majhni?

Dela usmiljenja z otroki

O tem sem veliko razmišljala in za nasvet vprašala tudi svoje prijatelje. Kot rezultat je nastal seznam, kjer smo zbrali nekaj idej, kako lahko skupaj z otroki opravljamo dela usmiljenja.

Upamo, da vas bomo spodbudili k delom usmiljenja, še posebej zdaj, ko se počasi bliža predpraznični čas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.