Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Je to zdravilo poimenovano po svetniku?

female hands holding one white round pill and glass of water

fizkes | Shutterstock

Maria Paola Daud - objavljeno 21/11/23

Da pridemo do resnice, se moramo vrniti v prva stoletja krščanstva

Kaj ima aspirin, univerzalno zdravilo za glavobole in migrene, z enim od neapeljskih zavetnikov?

Sveti Aspren ali Asprenas

Izročilo pravi, da je sv. Peter na poti v Rim skozi Neapelj srečal zelo bolno žensko po imenu Candida. Apostol jo je ozdravil v imenu Jezusa Kristusa. V zahvalo za čudežno ozdravitev je žena prosila Petra, naj ozdravi njenega bolnega prijatelja Asprena.

Po ozdravitvi sta se Candida in Asprenas spreobrnila in krstila. Preden je sveti Peter odšel v Rim, je svetemu Asprenu prepustil vodenje Cerkve v Neaplju. Ta je postal prvi škof mesta in službo opravljal 23 let. Palico, s katero naj bi Peter ozdravil Asprena, hranijo v zakladnici sv. Januarja.

Postopoma je sv. Aspren izgubljal slavo med neapeljskimi zavetniki, ki jih je kar 56. Najbolj znan med njimi je sv. Januar. 

Santos Patronos de Nápoles
Luca Giordano: Zavetniki Neaplja, ki častijo Kristusa na križu (17. stoletje)

Oltar, ki je zdravil glavobole

Legenda pravi, da so ob koncu 19. stoletja, ko je bila sprejeta odločitev, da se celotno območje zravna z zemljo, da bi zgradili sosesko, porušili majhno kapelico, posvečeno sv. Asprenu.

Zahvaljujoč posredovanju princa Ferdinanda Colonna di Stigliana je bila kapela rešena. Mestni svet je spremenil načrt, da bi ohranil kapelo. Ko so se spustili v hipogej kapele, so odkrili majhno votlino, ki ni bila nič drugega kot svetnikov dom.

San Aspreno

Na tem mestu so verniki zgradili oltar iz skale, na dnu katerega je bila luknja, v katero so vtaknili glavo, da bi prosili sv. Asprena, naj jim pomaga pri zdravljenju glavobolov. V isti kapeli si lahko ogledate podobo svetnika, ki ozdravlja žensko z migreno in moškega z artritisom.

Tradicija povezuje sv. Asprena z ozdravitvijo glavobolov, ker je bil zaradi vere obglavljen, pa tudi zato, ker se je kesal tako, da si je na glavo položil težak kamen.

San Aspreno, altar

Od asprena do aspirina

Trditve, da gre pri ozdravljenih glavobolih za čudeže po priprošnji sv. Asprena, so leta 1899 motivirale farmacevtsko družbo Bayer, da je po njem poimenovala svoje novo zdravilo za glavobole, vročino in vnetja.

Na ta način je Bayer želel počastiti Italijana Raffaela Piria, ki je izoliral salicilno kislino, učinkovino novega zdravila.

Raffaele Michele Rocco Piria

Raffaele Piria, rojen leta 1814 v Scilli v Kalabriji, je bil veliki italijanski kemik in znanstvenik, ki je salicin pretvoril v sladkor in drugo sestavino, ki ob oksidaciji postane salicilna kislina, glavna sestavina aspirina.

Študiral je medicino na univerzi v Neaplju, nato pa se je navdušil nad kemijskimi raziskavami in pri 23 odšel v Pariz, kjer je spoznal veliko znanih kemikov tistega časa. Nato se je vrnil v Italijo in bil ugleden profesor na univerzi v Pisi (1842) in nato na univerzi v Torinu (1856). V Neaplju je bil okrožni tajnik in minister za javno šolstvo (1860–1861).

Če vas mučijo glavoboli ali migrene, molite k svetemu Asprenu, če ne, je vedno na voljo aspirin!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.