Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj vprašanj, ki si jih je smiselno zastaviti pred črnim petkom

shutterstock_2291005309.jpg

NDAB Creativity | Shutterstock

Karen Hutch - objavljeno 22/11/23

Da boste pripravljeni na maraton prodaje in oglaševanja ter se boste izognili impulzivnim nakupom

Že več tednov, sploh pa zadnje dni pred četrtkovim praznikom thanksgiving (zahvalni dan), ki ga praznujejo Američani in mu sledi t. i. black friday (črni petek), “praznik zapravljanja”, trgovci in druga podjetja s privlačnimi popusti in drugimi akcijami potrošnike spodbujajo k nakupu svojih izdelkov. Številni ta dan vidijo kot priložnost za predčasen in ugodnejši nakup prazničnih daril ali izpolnitev kakšne dolgoletne želje po dražji stvari.

Nemalo posameznikov popusti tako pritegnejo, da si privoščijo tudi več stvari, za katere “niso vedeli, da jih potrebujejo, dokler jih niso videli”. Ko evforija mine, pa se soočijo z visokimi izdatki in tudi morebitnimi dolgovi.

Kot izhodišče je dobro poudariti pomen ustreznega upravljanja s financami in poznavanje prihodkov in odhodkov, da ne boste potrošili več, kot imate. V tem članku pa izpostavljamo še nekaj vprašanj, ki si jih lahko zastavite, preden se odločite za nakup kakšne stvari.

1
ALI TO RES POTREBUJEM?

Velikokrat kupimo kakšen izdelek samo zato, ker smo zasledili, da je trenutno hit in ga pogosto reklamirajo na družabnih omrežjih. Kaj hitro se nato zgodi, da ga preizkusimo in ugotovimo, da nam ne ustreza. Takšen izdelek gre hitro v pozabo in ga pospravimo v kakšno omaro, zato je smiselno, da se večkrat vprašamo: Ali bom to stvar redno uporabljal? Gre za unikatno oblačilo ali kos, ki ga ne dobim nikjer drugje, ali bo aktualen samo kratek čas? Za kaj ga bom uporabljal? Ali pa: Je to res tisto, kar manjka v moji shrambi oz. omari?

CARD; CREDIT; SHOP; SHOPPING; BLACK FRIDAY

2
JE TO V SKLADU Z MOJIMI ZMOŽNOSTMI?

Zagotovo obstaja nekaj, kar je pritegnilo vašo pozornost in si želite imeti, vendar strošek presega vaše finančne zmožnosti. Velika verjetnost je torej, da bi si z morebitnim nakupom nakopali dolg, ki bi ga morali nato odplačevati več mesecev. Zato je bolje, da že od začetka določite, koliko denarja lahko namenite za nakup določene stvari, ne da bi pri tem ogrozili vaš mesečni proračun ali posegli v prihranke.

3
KAKO DOLGO BO IZDELEK UPORABEN?

Pred nakupom se je dobro pozanimati o kakovosti izdelka in njegovi funkcionalnosti. Številni izdelki so slabe kakovosti in hitro odslužijo svojemu namenu.

4
JE RES DOBER POPUST?

Dobro se pozanimajte, kakšno ceno je imel artikel pred napovedanimi popusti. Tako boste lahko realno ocenili, ali je vreden nakupa ali gre samo za dobro marketinško potezo. Naj vas zavajajoče oglaševanje ne zavede. Dobro je tudi preveriti, kakšne možnosti ponuja določen trgovec, saj ponujeni popust pogosto velja le na določene izdelke.

5
ME BO NAKUP RESNIČNO OSREČIL?

Ne nazadnje pa pri nobenem nakupu, naj bo to na črni petek ali druge dni v letu, ne sme manjkati vprašanje, ali me bo neki izdelek resnično osrečil oz. mi olajšal situacijo.

Naj vas k nakupu ne vodi tisto, kar pravijo prodajalci. Bodite objektivni in vselej razmislite, ali vam bo neka stvar koristila in izpolnila vaša pričakovanja. Nakupujte torej zavestno in samo tisto, kar potrebujete in vam bo resnično prišlo prav.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.

Tags:
moda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.