Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Drugo življenje za naša oblačila. Marsikaj lahko še popravimo

Crafting with denim, recycling old clothers, hobby, diy activity

Netrun78 | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 23/11/23

Prav je, da vedno razmislimo, kako lahko neko oblačilo ali čevlje še (u)porabimo

Oblačila so brez izjeme obvezen del našega življenja. Vsi vemo, da se sčasoma tako pri otrocih kot tudi pri odraslih nabere kar nekaj stvari, ki jih ne nosimo več. Ker strokovnjaki že leta opozarjajo, da so odpadki zaradi zavrženih oblačil velik ekološki problem, je prav, da vedno razmislimo, kako lahko neko oblačilo ali čevlje še (u)porabimo.

Zamenjati podplat na “gojzarjih”? Zakaj pa ne!

Včasih se ne zavedamo, kaj vse se da popraviti, če se dela loti strokovnjak. Starim suknjičem, plaščem, jaknam in podobno lahko šivilja zamenja zadrgo, podlogo, gumbe in tako dalje. Čevljar lahko čevljem zamenja podplat oz. gumo, čevljem s peto lahko zamenja peto (dame vemo, da se peta zelo hitro poškoduje in obrabi zaradi hoje, vožnje v avtu in podobno).

Obstajajo čevljarji, ki popravljajo tudi športne in pohodne čevlje. Staro gumo, ki nima več dobrega oprijema, v celoti nadomestijo z novo in pohodni čevlji so kot novi! Pohodnim čevljem lahko zamenjamo tudi notranji podplat, tako da kupimo nove vložke. Nekateri usnjarji pa so specializirani za popravila usnjenih oblačil in dodatkov in nam lahko popravijo npr. pasove, usnjene jakne, krila, hlače, torbice in tako dalje.

Radi bi postali še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

“Visible mending” ali kreativno krpanje

Če imamo strgano pletenino ali kakšno luknjico od molja, lahko vse skupaj zakrpamo na tak način, da se vse skupaj zdi pravzaprav kot del dizajna. V angleščini se temu reče “visible mending”, gre pa za kreativen proces, v katerem s posebnimi tehnikami luknjico popravimo s tako barvo in s tako tehniko, ki bo oblačilu dodala okrasni detajl, namesto da bi popravek na vsak način želeli (neuspešno) skriti.

Na to temo najdemo marsikakšen uporaben nasvet ali video tudi na družbenih omrežjih, seveda ne le za pletenine, pač pa tudi za srajce, prte in celo kavbojke.

Oblačila iz druge roke

Zanimivo in spodbudno je tudi to, da se vedno več velikih proizvajalcev oblačil zaveda pomena ponovne uporabe in recikliranja oblačil ali vsaj materialov, iz katerih so izdelana. Tako številne trgovine že ponujajo možnost, da na spletu poiščemo zavihek “second hand”, kjer lahko kupimo zelo dobro ohranjena oblačila iz druge roke.

Ker nekateri ljudje določenih oblačil, kupljenih nepremišljeno in na hitro, nikoli ne oblečejo, včasih celo listkov ali etikete ne odrežejo, se na spletu na različnih spletnih platformah z rabljenimi najdejo celo tudi oblačila “new with tag”, torej nova z etiketo.

Vedno več ljudi pa tudi uživa v brskanju po fizičnih butikih z oblačili iz druge roke, pa ne le v tujini, kjer lahko najdemo prave vintage zaklade, pač pa je tovrstnih butikov tudi v Sloveniji vedno več. Seveda pa ne pozabimo, da ob pospravljanju otroških in lastnih omar, ko sortiramo oblačila na kupe, vedno pripravimo kup, ki ga bomo podarili.

Otroška oblačila, vrhnja oblačila in čevlji vedno pridejo prav, tako da jih lahko podarimo sorodnikom, prijateljem ali jih odnesemo komu, ki oblačila potrebuje, a si jih ne more kupiti sam. Enako seveda velja tudi za ohranjena oblačila odraslih.

Tags:
moda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.