Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Umetna oploditev in Cerkev. Kaj pravi moralni teolog?

Tadej Strehovec

Siniša Kanižaj

Mojca Purger - objavljeno 23/11/23

Frančiškan in moralni teolog dr. Tadej Strehovec je v oddaji Reflektor spregovoril o razlogih, zakaj Cerkev zavrača umetno oploditev, in o tem, kako si lahko neplodni pari osmislijo življenje brez otrok. Poudaril je, da je treba vedno gledati na življenje kot dar

Gost nove oddaje Reflektor je bil dr. Tadej Strehovec, frančiškan, moralni teolog in profesor na Teološki fakulteti. V oddaji je najprej spregovoril o svojih izkušnjah s spremljanjem neplodnih parov.

Poudaril je, da neplodni pari doživljajo veliko stisko, ki lahko vodi v krizo odnosa, obtoževanja in vprašanja o družinskem statusu. Opisal je tudi primere, ko so se zaradi težav s plodnostjo pari razšli ali padli v krizo vere, ki se je pojavila ob premišljevanju o smislu in Božji prisotnosti v njihovem življenju.

Tadej Strehovec

Čeprav je neplodnost stara težava, je danes bolj razširjena. Katoliška cerkev v dokumentu Dar življenja iz leta 1987 priznava življenje kot Božji dar ter nalaga neplodnim zakoncem odgovornost, da poiščejo vzroke za svojo neplodnost in uporabljajo etično sprejemljiva zdravljenja.

Umetna oploditev ni sprejemljiva za Cerkev, saj ločuje ljubezen od spolnosti in ustvarja več zarodkov, od katerih večina ne preživi. Cerkev nasprotuje biomedicinski pomoči tudi zaradi neprimernega vpliva zdravnikov in biologov pri odločanju o usodi zarodkov.

Tadej Strehovec

Dr. Strehovec izpostavlja tudi druge težave, kot so zamrzovanje zarodkov, trgovina z materinstvom in komercializacija spolnih celic.

Reflektor? Kaj pa je to?

Reflektor je spletna pogovorna oddaja, ki jo pripravlja mlada in ustvarjalna ekipa. Vsako drugo sredo si jo lahko ogledate na YouTube kanalu Družina media. Seveda pa tudi vse pretekle epizode.

Kljub nasprotovanju Cerkev ne vsiljuje svojega stališča, temveč želi vernikom pokazati varno pot ohranjanja vere, mirne vesti in življenja v miru z bližnjimi. Na vprašanje, kako župnije sprejmejo družine, ki so dobile otroke s pomočjo umetne oploditve, dr. Strehovec poudarja, da je treba te družine kljub temu, da so naredile nekaj, kar je v nasprotju z učenjem Cerkve, sprejeti.

K spoštovanju, sprejetju, sočutju in prijateljevanju vabi tudi z otroki, spočetimi v epruveti. Opozarja pa tudi na pomembnost ohranjanja zvestobe verskemu nauku, ki uči, da je človeško življenje dar in Božja milost.

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj:

Tags:
neplodnostOddaja Reflektor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.