Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je to šesti jezik ljubezni?

Phone

Rawpixel.com I Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 25/11/23

Digitalna komunikacija sicer res ponuja drugačne načine izpovedi ljubezni, vendar pa sama po sebi ne zadošča. Bežen in virtualni stik še zdaleč ne more odgovoriti na čustvene potrebe zakonca

Gary Chapman jih ni omenjal, in to iz dobrega razloga. Piktogrami in kratki videi, ki so zdaj del vsakdanjika milijarde parov, ne glede na to, koliko so aktivni na družabnih omrežjih, v tistem času sploh še niso obstajali.

Knjiga slavnega ameriškega pisatelja 5 jezikov ljubezni je v Ameriki prvič izšla leta 1992 (v Sloveniji leta 1998). Beseda meme se je v slovarje zapisala najprej leta 2013, kratki videi, imenovani reelsi, so se razvili avgusta 2020.

Čustvenčki so nekoliko starejši – prvi, v obliki srčka, sega že v leto 1995 –, a niso tako osvojili prvih prenosnih telefonov kot pozneje pametnih telefonov od leta 2000 naprej.

Njihova uporaba eksponentno raste. Memi so uporabnikom Instagrama najpriljubljenejša vsebina. V opisu objave se beseda meme po podatkih Instagrama pojavi v milijon objavah dnevno.

Emojipedia, ki spremlja statistiko čustvenčkov, poroča, da je po Messengerju dnevno poslanih 5 milijard čustvenčkov. Na Facebooku je najpogostejši smeško s solzami sreče, rdeč srček pa zmaguje na Messengerju, ki velja za nekoliko bolj osebno in zaupno omrežje.

Kateri so razlogi za tako visoko uspešnost? S čustvenčki, reelsi in memi lahko izrazimo čustva, ne da bi nam jih bilo treba opisovati z besedami. Po neki študiji, objavljeni ob svetovnem dnevu čustvenčkov leta 2021, 88 odstotkov Francozov meni, da so jim v pomoč pri izražanju.

Uporaba čustvenčkov med zakoncema sicer ni posebej dokumentirana, a dejstvo je, da obstaja še drugačen način izražanja ljubezni svojemu sozakoncu s pošiljanji smeškotov s srčki, čustveno nabitih memejev in reelsov, ki štejejo za javne izpovedi ljubezni.

Radi bi postali še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej!

ekipa Aleteie

Psihologinja dr. Mary Kempinch z oxfordske univerze opozarja, da ne smemo podcenjevati moči memov. “Saj to pomeni: ‘Hej, mislim nate in vem, da ti to veliko pomeni.’ Komu pa ni všeč, da nekdo misli na nas?” Dati drugemu vedeti, da mislimo nanj, ne da bi nujno pričakovali odgovor, da poznamo njegov smisel za humor in da vemo, kaj je drugemu najbolj všeč.

Šesti jezik ljubezni, da, vendar ne zadostuje

Uporaba memov, reelsov in čustvenčkov lahko ustreza jeziku ljubezni vašega sozakonca in delno odgovori na njegove čustvene potrebe. Veliko rdeče srce je morda enako sporočilo kot črno-bel zapis na listku: “Ljubim te!” Pod pogojem, da oba zakonca govorita enak jezik ljubezni.

Osnovno načelo teorije Garyja Chapmana se glasi: “Če se želimo uspešno sporazumevati z ljudmi drugih kultur, se moramo naučiti njihovega jezika. Enako velja na področju ljubezni. Vaš jezik ljubezni se lahko razlikuje od zakončevega, toliko kot se kitajščina od francoščine.”

Z drugimi besedami, če vaš zakonec ni ravno geek, je precej verjetno, da ga čustvenček, pa čeprav v obliki srčka, gladko pusti hladnega.

Ali čustvenčki, memi, reelsi lahko tvorijo nov jezik ljubezni na enaki ravni kot besede pohvale, posvečen čas, darila, usluge in telesni dotik? Da, zlasti za generacijo Z, ki ji družabna omrežja predstavljajo drugi jaz.

A ne zadostujejo. Izraza ljubezni se ne da omejiti zgolj na rdeč srček, pa naj bo še tako odebeljen na koncu sporočila. Virtualno sporazumevanje ne sme zatreti pogovora v živo, ki je temeljni steber vsakega zakonskega odnosa.

Zakonski odnos predpostavlja dvoje: čas in fizično navzočnost. Teh dveh elementov virtualni stik nima. Ljubezen je v tem, da drugemu prisluhnemo, da mu govorimo o sebi, o svojih željah, težavah …

Zakonska svetovalka Emmanuelle Bosvet je za Aleteio povedala, da je življenjskega pomena, da “si pripovedujemo”, si vzamemo trenutke, ko se odpremo drugemu, mu razkrijemo svoje potrebe, najgloblja hrepenenja, svoja čustva.

Ker to nekaj sporoča o nas samih, nekaj resničnega in je nujno v zakonskem odnosu: “Z besedami se približamo skrivnosti drugega,” poudarja svetovalka. Fizična navzočnost je nujna, odraža popolno razpoložljivost za drugega.

Kakšen vpliv ima zakonski pogovor v živo? Poglablja ljubezen. Ko se pogovarjamo v živo, poglabljamo ljubezen. “Če se ne pogovarjava, ne poznava srca drugega,” poudarja Catherine Bernard, zakonska svetovalka. “In če ne poznamo srca drugega, se mu ne moremo prilegati in ne moremo ljubiti. Kajti ljubiti pomeni vedno znova se prilegati zakoncu.” V tem pa so različni čustvenčki res preskromni!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Lucija Rifel.

Tags:
družbena omrežja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.