Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako otrokom privzgojiti ljubezen do stvarstva in skrb zanj

Family hiking in forest in autumn

Monkey Business Images | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 27/11/23

Rada imam naravo in to želim deliti s svojimi otroki. Poleg tega cenim spoznavne, telesne, čustvene in družbene koristi, ki jih prinaša bivanje na prostem

Malo stvari je, ki mi tako pomagajo, da se počutim bližje Bogu, kakor je bivanje v naravi.

Ne glede na to, ali srkam kavo na svojem dvorišču ali se odpravim na pohod v meglen gozd: čudenje nad lepoto sveta, ki ga je ustvaril Bog, napolni mojo dušo, kadarkoli stopim na prag svojega doma.

Način, kako nam narava omogoča, da se počutimo blizu Bogu, je čudovito opisan v knjigi Ana z Zelene domačije, ko Ana pravi:

Če bi resnično želela moliti, ti povem, kaj bi storila. Šla bi sama na veliko polje ali v globok, temen gozd in pogledala navzgor, proti nebu, navzgor, navzgor, navzgor, v tisto čudovito modro nebo, ki je videti, kot da njegovi modrini ni konca. In potem bi molitev preprosto začutila.

Ker ljubim Božje stvarstvo, želim to ljubezen deliti s svojimi otroki. Poleg tega cenim neštete spoznavne, telesne, čustvene in družbene koristi časa, ki ga preživimo v naravi.

Obenem sem ugotovila, da je, kot pravijo, “narava odlična varuška”: ko gremo ven, so otroci veselo zaposleni, jaz pa imam nekaj časa za branje ali sprostitev.

Če bi tudi vi radi vzgojili otroke, ki bodo z veseljem objemali drevesa, vam predstavljam nekaj predlogov, kako otrokom približati naravo.

1
POGOSTO SE ODPRAVITE NA SPREHOD

Narava pomirja in uravnava otroke vseh starosti. Moja babica, ki je imela šest otrok in 20 vnukov, mi je nekoč rekla: “Če dete ne neha jokati, ga odnesi ven in se bo umirilo.” Ta nasvet se je pri mojih otrocih odlično obnesel.

Sprehod ne pomeni nujno dolgega in napornega pohoda: tudi če se držite blizu doma, to prav tako šteje!

Ko je imel eden od mojih otrok kolike in je veliko jokal, sem vsak večer naložila malčka in dete v voziček in se odpravila na sprehod po soseski, ob čemer je bil malček pogosto deležen večerje kar v vozičku.

Trudim se razmišljati tako, da je gibanje v naravi čudovito in da se na prostem vsi počutimo bolje.

2
OTROCI NAJ SPOZNAVAJO NARAVO

Moji otroci zelo uživajo v prepoznavanju ptic in rastlin, kar se zlahka spremeni v zabavno igro. Opazovanje ptic in prepoznavanje rastlin zadovoljujeta človekovo notranjo potrebo po zbiranju.

Da bi svojim otrokom pomagala pri spoznavanju navad in vedenja živali, jim berem iz del ameriškega naravovarstvenika in avtorja zgodb za otroke Thorntona Burgessa, ki je napisal več živahnih knjig o pticah in živalih.

Radi bi postali še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej!

ekipa Aleteie

Pogosto si pomagam z različnimi spletnimi programi, namenjenimi otroškim dejavnostim v naravi, ali pa slikanicami v obliki delovnih zvezkov, v katere otroci lepijo sličice rastlin in živali, ki jih prepoznavajo na sprehodih. Če imajo umetniško žilico, lahko to, kar vidijo na sprehodu, sami narišejo.

Poleg učenja zabavnih in zanimivih dejstev o rastlinah in živalih svoje otroke učim tudi varnosti na prostem, vključno s prepoznavanjem strupenih rastlin oz. plodov, kot sta recimo bršljan ali volčja češnja, ter preverjanjem za klopi.

To znanje jim omogoča, da med raziskovanjem na prostem poskrbijo za varnost sebe in drugih: eden od mojih otrok je v nekem trenutku rešil svojega vrstnika, ki je poskušal pojesti plod strupene rastline.

3
GOJITE RASTLINE IN OBDELUJTE VRT

Vrtnarjenje je odličen in dejaven način za vključevanje otrok v učenje o naravnem svetu, ob čemer pa ni nujno, da imate pravi vrt.

Ko sem živela v stanovanju z dvema majhnima otrokoma, smo imeli doma le nekaj rastlin v lončkih, recimo kaktuse in zelišča.

Otroci radi pomagajo zalivati in skrbeti za rastline vseh velikosti.

4
SVOJE VSAKDANJE ŽIVLJENJE ŽIVITE NA PROSTEM

Velika vzgojiteljica Charlotte Mason je nekoč dejala: “Nikoli ne bodite znotraj vrat, če ste lahko zunaj njih.”

Čeprav tega ne upoštevam do skrajnosti, vedno iščem priložnosti, da čim več časa preživimo na svežem zraku. Kadarkoli nam vreme dopušča, zunaj jemo družinska kosila in večerje, otroci domače naloge in šolske obveznosti pogosto opravljajo na domači verandi, izlete na igrišča in v okoliške gozdove pa podaljšamo tako, da s seboj vzamemo stvari za pripravo piknika.

Kadar je le mogoče, se zunaj tudi igramo. Ena od mojih prijateljic svojim otrokom dovoli, da se s kockami igrajo na zunanji terasi, druga pa ima vodoodporne lutke, s katerimi se njeni otroci igrajo na dvorišču. Sama svojim otrokom dovolim, da plastične živali vzamejo ven in se igrajo v posodi z vodo.

Ko se preselite ven, običajna igra ali igrača postaneta nekaj novega in posebnega. Zunaj je tudi najboljši prostor za dejavnosti, pri katerih se otroci umažejo, recimo kinetični pesek ali slikanje. Samo da te stvari niso na na parketu ali preprogah, kajne?

5
SPODBUJAJTE OTROKA, NAJ VODI NARAVOSLOVNI DNEVNIK

Otroci lahko redno vodijo dnevnik in stvari, ki jih vidijo zunaj, narišejo, naslikajo ali zapišejo.

Zapisi so lahko zelo preprosti: da so recimo na pločniku opazili mravlje; tovrstna praksa pa krepi navado pozornosti in opazovanja, ki je zelo uporabna na kateremkoli področju odraslega življenja. Še bolje pa je, da našim otrokom pomaga spodbujati radovednost in zanimanje za svet okoli sebe.

Ko premišljujem o vzgoji otrok, ki imajo radi naravo, se spomnim stare zgodbe z naslovom Z očmi in brez oči: govori o dveh dečkih, ki sta hodila po isti pokrajini, vendar sta jo doživljala povsem drugače, saj je bil eden pozoren na svet okoli sebe, drugi pa ne.

Zase in za svoje otroke menim, da nas preživljanje časa v naravi ter usmerjanje naše pozornosti in opazovanja v naravni svet resnično osreči in nam pomaga bolj uživati življenje. Upam, da boste s pomočjo teh predlogov ugotovili, kako to radostno velja tudi za vašo družino!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.