Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Ključ za vstop v Božje kraljestvo

Couple talking outdoors in a park

Irma eyewink | Shutterstock

Luka Mavrič - objavljeno 02/12/23

Močno so me zadele besede, ki jih je Jezus izrekel v priliki ...

Ne maram, da kdo sili vame z vprašanji in brska po meni. Tudi če je to žena. Potem pa jo slišim govoriti, da me pač mora vprašati, če ji jaz nič ne povem o sebi. Hoče vedeti, o čem razmišljam, kaj čutim, kaj me žuli … Ja, Bogu hvala zanjo.

Brez nje bi se najbrž še vedno vrtel okrog istih vprašanj, ki so me zaposlovala v mojih dvajsetih letih, ko sem bil še sam. Tako pa me primora, da večkrat pogledam vase, kje in kako sem. Vem, da je brez tega najin odnos prazen. In kadar je tako, mi to odkrito pove.

Močno so me zadele besede, ki jih je Jezus izrekel v priliki: “Nikoli vas nisem poznal.” V priliki bodo namreč prišli ljudje in ga prepričevali, naj jih spusti noter, saj so vendar v njegovem imenu prerokovali, ozdravljali, izganjali demone in delali dobra dela.

Zanimivo, da Jezus tokrat ne reče: “Nikoli me niste poznali” ali “Niste spoznali mojega Očeta”. Ena glavnih nalog je, da se pustimo Bogu spoznati. Dobra dela niso dovolj.

Pustiti se spoznati. Zakaj neki je to tako strašno pomembno? Če ne bi bil poročen, tem Jezusovim besedam ne bi pripisoval takega pomena. V zakonu pa to takoj postane zelo jasno. Lahko delaš vse prav, hodiš v službo, skrbiš, da nikomur nič ne manjka, si pozoren in zvest … Pa to še vedno ni dovolj za srečen zakon.

Mogoče se oba zakonca vsak po svojih močeh trudita, da naredita vse potrebno, pa je še vedno prisoten občutek praznine. Kaj manjka?

Pustiti se spoznati. Ne, ni dovolj, da narediš vse prav. Za odnos tudi ne zadostuje, da se do konca žrtvuješ za drugega. Odnos je živ, ko se tudi sam razkrivaš drugemu tak, kot si. Brez maske.

Razkriješ svoje skrbi, strahove, šibkosti, dvome, pa tudi pričakovanja, hrepenenja, potrebe in drobna veselja. Mogoče je to za koga celo bolj tvegano kot razdajati se za drugega. Še posebej, če človek v otroštvu ni doživel izkušnje, kako je lepo, ko se nekomu ves razkriješ in popolnoma zaupaš.

Pustiti se spoznati – to je eden od osnovnih pogojev za vstop v Božje kraljestvo, pa tudi za življenje v zakonu. Poročeni vemo, da zakon brez tega ne more preživeti.

Ker je zakon znamenje Božje ljubezni do človeka, lažje razumemo, zakaj je to tudi pogoj za vstop v Božje kraljestvo. In prav zakon je najboljši poligon, kjer lahko to vsak dan vadimo.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.