Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Od težav z depresijo in hormoni do naziva Miss Nepala: Spremenila sem svoje življenje

Jane Garrett

jadedipika_ | Instagram

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/12/23

Lepota je več kot samo vitka postava in majhna konfekcijska številka

Glede na to, kako različnih oblik in velikosti smo ženske, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo tudi industrija lepotnih tekmovanj zapopadla idejo večje inkluzivnosti z vidika konfekcijskih številk in telesnih mer. Zagotovo je res, da pretirana debelost ni zdrava in ne more biti nikomur zgled.

A prav tako je res, da ženske lepote nikakor ne moremo definirati samo v ozkih okvirih izjemne vitkosti in najmanjših konfekcijskih številk.

Tudi če bi vprašali večje število različnih ljudi, kakšne ženske postave so jim všeč, bi dobili prav različne odgovore in lahko kar stavimo, da nikakor ne bi vsi izbrali kot trlica vitke postave, pač pa bi se nekateri odločili tudi za konkretnejše postave in obline.

Še leto nazaj v bolnišnici zaradi poskusa samomora, letos pa uspešna in odmevna miss

Prav ta mesec se je na področju lepotnih tekmovanj zgodil neke vrste preboj, saj se je lepotnega tekomovanja za Miss Universe udeležila tudi Miss Nepala, ki se šteje med t.i. “plus size” manekenke.

Jane Dipika Garrett je 23-letna medicinska sestra iz Nepala, ki ima zaobljeno postavo in zagotovo ne nosi konfekcijske številke 34 ali 36 kot večina drugih tekmovalk na tem in podobnih tekmovanjih. Zaradi sindroma policističnih jajčnikov (PCOS) se je večino svojega življenja borila s kilogrami in številnimi drugimi zdravstvenimi težavami, zaradi katerih se je soočila tudi z depresijo.

V promocijskem videu za svoj nastop pa je Jane povedala:

“Še leto nazaj sem bila v bolnišnici, ker sem neuspešno poskušala končati svoje življenje zaradi vseh težav z duševnim zdravjem in hormonskim neravnovesjem. Danes pa sem tukaj in predstavljam moč in vztrajnost. Pokazati želim, da je mogoče spremeniti svoje življenje. Rada bi bila navdih za vse ženske, ki se počutijo, da niso dovolj, da niso vredne in ki mislijo, da zaradi različnih razlogov niso lepe. Tukaj sem, da to spremenim.”

View this post on Instagram

A post shared by Jane Garrett (@jadedipika_)

Ozavešča o težavah s hormoni, PCOS in duševnem zdravju

En izmed njenih ciljev, ki spremljajo medijsko prepoznavnost, je tudi ozaveščanje o diagnozi PCOS in težavah z duševnim zdravjem, ki so povezane z njo. Prav tako pa je njen namen tudi ozaveščanje o lepoti žensk, ki imajo “plus size” postavo, saj doživlja, da je na svetu še vedno ogromno norčevanja in negativnih komentarjev na to temo. Tudi sama na svojem Instagram profilu doživlja številne odzive, med katerimi je veliko pozitivnih, žal pa tudi veliko kritik.

Jane Dipika Garrett se je na tekmovanju kot prva miss z oblinasto postavo uvrstila tudi med polfinalistke. Še bolj kot uradna uvrstitev pa jo veseli odziv ljudi, saj je ob sprehodu po modni pisti doživela močan aplavz in veliko vzpodbude. Lahko bi celo rekli, da je prav ona bila zmagovalka tekmovanja po mnenju gledalcev.

Jane je odmevnost dogodka, kot je lepotno tekmovanje za Miss Universe, izkoristila za dober in pomemben namen, to je osveščanje o temah, ki jih pozna iz prve roke, ter ki mučijo tudi številne druge ženske:

“Tukaj sem kot ženska z oblinami, ki ne ustreza določenim standardom lepotne industrije. In kot taka predstavljam vse preostale oblinaste ženske, tiste, ki se borijo z odvečno telesno težo, pa tudi tiste, ki se borijo s hormonskimi težavami.”

Tags:
lepota
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.