Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

6 parov dvojčkov, ki so postali svetniki

twins babies siblings

SABINA IZLAKAR | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 05/12/23

Ti svetniki so bili po naključju dvojčki. Če ste eden od dvojčkov ali starši dvojčkov, se jim lahko priporočite v molitvi

Zadnjič sem stala pred hišo svoje sestre in opazovala najine otroke, ki so se igrali na dvorišču, ko je do mene s širokim nasmehom na obrazu pristopila ena od njenih sosed.

“Hej! Upala sem, da vas ujamem doma! Dobrodošli v naši ulici,” je rekla.

Nasmehnila sem se in odvrnila: “Hvala, zelo prijazno od vas. Ampak jaz pravzaprav ne živim tukaj. Enojajčna dvojčica sem. Moja sestra se je ravnokar priselila.”

Poklicala sem sestro in razveselila se je, da je spoznala novo sosedo, mene pa je ta dogodek spodbudil k premisleku o tem, kako pogosto ljudi zmede dejstvo, da sem ena od dvojčic.

Najmanj enkrat na mesec me kdo, ki ga ne poznam, v mestu prijazno pozdravi in misli, da sem moja sestra. Vsakokrat se moram v trenutku odločiti: ali si bom vzela čas, da pojasnim: “Pravzaprav poznate mojo dvojčico, ne mene,” če pričakujem, da bo pogovor daljši? Ali pa naj ostanem tiho in se pretvarjam, da sem moja sestra, če oseba samo na hitro pozdravi?

Neobičajno življenje

Morda pričakujete, kako bom vedno pojasnila, da sem dvojčica, vendar sem po desetletjih nenehnega ponavljanja istega scenarija, včasih tudi večkrat na dan, ugotovila naslednje: včasih se je lažje pretvarjati, da sem moja dvojčica, in pozneje ji sporočim, kako je oseba, ki ustreza določenemu opisu, mislila, da je govorila z njo.

Kot vidite, je življenje dvojčkov nekoliko neobičajno! Kot dvojčica sem se vedno zanimala za druge dvojčke, zato sem nedavno tega z zanimanjem prebrala, kako so skozi zgodovino številni dvojčki postali tudi svetniki.

Če se to zdi zanimivo tudi vam, preberite, kateri svetniki so bili po naključju tudi dvojčki in so dvojčkom po vsem svetu postavili visoka merila. Zanima me, kako pogosto so te dvojčke zamenjali enega za drugega, kot se dogaja moji sestri in meni. Če ste eden od dvojčkov ali starši dvojčkov, se jim lahko priporočite v molitvi!

Svetniki dvojčki

1
SV. KOZMA IN DAMIJAN

Kozma in Damijan sta bila ne le svetnika in mučenca, temveč tudi zdravnika! Arabska zdravnika in zgodnjekrščanska mučenca sta brez plačila opravljala medicinsko in kirurško dejavnost ter pomagala ljudem v stiski.

2
SV. BENEDIKT IN SHOLASTIKA

“Sveta dvojčka” Sholastika in Benedikt sta ustanovila verski skupnosti, druga od druge oddaljeni le nekaj kilometrov. Brat je ustanovil red sv. Benedikta, sestra pa njegovo žensko vejo, red benediktink.

3
SV. KRIŠPIN IN KRIŠPINIJAN

Krišpin in Krišpinijan, mučenca v času vladavine protikrščanskega rimskega cesarja Dioklecijana, sta pred smrtjo delala kot čevljarja, zato je bil njun god v srednjem veku pomemben praznik za obrtnike.

Na njun god se je odvijala bitka pri Agincourtu, kar je Shakespeara spodbudilo, da je v Henriku V. napisal znameniti “govor na dan sv. Krišpina”.

4
SV. MEDARD IN GILDARD

O Medardu in Gildardu ni veliko znanega, Rimski martirologij pa pravi, da sta brata dvojčka rojena na isti dan kot sta prejela škofovsko posvečenje in tudi umrla, seveda v različnih letih. Sv. Medard je bil škof v Noyonu, sv. Gildard pa v Rouenu.

5
SV. MARKO IN MARCELIJAN

Marko in Marcelijan sta bila brata dvojčka iz ugledne rimske družine, ki sta se spreobrnila v krščanstvo in postala diakona v zgodnji Cerkvi. Ko sta zavrnila žrtvovanje rimskim bogovom, so ju pod cesarjem Dioklecijanom aretirali in nazadnje mučili.

6
SV. GERVAZIJ IN PROTAZIJ

Ta brata dvojčka sta izvirala iz precej neobičajne družine. Njun oče Vitalis in mati Valerija sta bila prav tako mučenca za vero v zgodnjih letih krščanstva.

Častna omemba: Apostol Tomaž je znan kot “Didymus”, kar pomeni “dvojček”, vendar ne vemo, kdo je bil njegov dvojček in ali ga je sploh imel. Razlogi za ta vzdevek niso povsem jasni. Kljub temu se mi zdi, da se mu dvojčki lahko priporočimo v molitvi!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.