Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 7. maja |
Aleteia logo
Oglasna vsebina
separateurCreated with Sketch.

Zimski izlet na Vrhniko

pokrajina.jpg

Foto Tim Kovač

Obiščite Vrhniko

Zavod Ivana Cankarja Vrhnika | 05/12/23
To zimo vas vabimo, da preživite dan v Cankarjevem mestu. Vrhnika leži v osrčju Slovenije, nedaleč stran od Ljubljane, ter ponuja številne zanimivosti tudi v hladnejših mesecih.

Zimska pravljica v naravi

Vrhnika je obdana z gozdovi in griči, ki kličejo k sprehodom in raziskovanju. Svežega zraka se lahko naužijete na Zaplani, ob tematski poti Rupnikove linije in Smaragdni dogodivščini ob Ajdovskem zidu. Tudi Ljubljansko barje je pozimi čudovito, tam se nahaja pravljična Pot močvirskih škratov na Mali plac. Pri Gostilni Bistra ob Tehniškem muzeju Slovenije pa vas čaka najbolj dišeče doživetje Skrivnostne Bistre.

Kulturna dediščina

Vrhnika je znana po svoji bogati kulturni dediščini, ki jo lahko odkrijemo tudi pozimi. Obiščite Tehniški muzej Slovenije, osrednji slovenski muzej, kjer tehniška dediščina in narava pripovedujeta nešteto zgodb. Lahko se odpravite do Cankarjeve spominske hiše in se pogrejete ob dišeči skodelici Cankarjeve kave, ki jo pražijo v lokalni pražarni. Med sprehodom po središču mesta raziščite zanimive zgodbe Cankarjevega spomenika in drugih obeležij na poti Cankarjeve mladosti.

cankar.jpg
Spomenik Ivana Cankarja v središču mesta

Zimske aktivnosti

Če ste ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa, potem imamo nekaj idej. Obujte si zimske čevlje in se sprehodite do izvirov zelene reke Ljubljanice. Odpravite na snežni pohod do vrha Planine nad Vrhniko, kjer se lahko povzpnete na pravljično okrašen stolp, v koči pa vam skuhajo odlične vrhniške štruklje s suhimi slivami in Cankarjevo kavo. Lokalne dobrote ponujajo tudi v Starem malnu, še eni priljubljeni izletniški točki.

Praznična doživetja

Vse do začetka januarja bo v kraju tudi praznično in čarobno. V športnem parku smo postavili veliko, pokrito drsališče, drsanje pa je za obiskovalce brezplačno. V sklopu prireditve Veselega decembra na Vrhniki 2023 vas vabimo na kulinarične sejme, otroške predstave, koncerte, pohod z baklami na Sv. Trojico s sv. Miklavžem, nočni pohod na Planino nad Vrhniko, Po poti Cankarjeve matere z Vrzdenca na Vrhniko in Pohod v Star maln z lanternami.  

drsalisce.jpg
Drsališče v sklopu Veselega decembra na Vrhniki

V kolikor še nimate idej za darila, skočite v Turistično informacijski center Vrhnika, kjer vas čakajo skodelice in sveže pražene kave, knjige, Cankarjeve čokoladice in druge sladke dobrote.

Več informacij na www.visitvrhnika.si ter FB in IG Visit Vrhnika.

Vrhnika-logo.jpg