Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kako je 10-letnica s svojo idejo številnim olajšala žalovanje

Matilda Handy

Facebook | Gedling Crematorium

Kaja Zupanc - objavljeno 08/12/23

Poštni nabiralnik za pisma v nebesa

Matilda Handy, mlada nogometašica iz Združenega kraljestva, je pred kratkim dobila nacionalno priznanje za srčno zamisel, ko je na pokopališču v Gedlingu namestila poseben poštni nabiralnik, ki zdaj že eno leto služi družinam, ki so izgubile svojce. Vanj lahko svojci odvržejo pismo, namenjeno svojim ljubljenim v nebesih.

Matildin navdih za poštni nabiralnik je prišel iz njene osebne izkušnje. Leta 2017 ji je umrla babica, ki je dolga leta delala na pošti v Arnoldu. Matildina mama, ki je zaposlena v krematoriju, je idejo delila z nadrejenimi in ideja se je hitro prijela.

Ideja se širi po svetu

“Nebeški” nabiralnik se je razširili po 40 krajih v Angliji in na Škotskem.

https://www.facebook.com/GedlingCrematorium/photos/pb.100063980202272.-2207520000/3080532565582517/?type=3&locale=sl_SI

“Zelo sem hvaležna, da lahko naši poštni nabiralniki pomagajo ne le meni, mojim prijateljem in družini, ampak tudi ljudem po vsem Združenem kraljestvu in tudi tako daleč, kot je Avstralija,” je dejala Matilda.

“Matilda je bila prva oseba, ki je decembra lani oddala pismo v naš prvi spominski poštni nabiralnik v Gedlingu,” je povedala njena mama.

V poštne nabiralnike je bilo do zdaj oddanih približno 3.000 pisem, voščilnic in sporočil.

Matildina babica je delala na pošti, zato je bil prvi nabiralnik za pisma v nebesa še bolj ganljiv.

Mama pripoveduje, da je Matilda vedno želela starim staršem poslati rojstnodnevne in božične voščilnice, ki bi jih lahko prebrali v nebesih. “To je zelo lep način, da izrazim svoja čustva, jim pošljem pismo in povem, kako zelo jih imam rada,” pravi Matilda.

“Veliko ljudi pogreša pošiljanje voščilnic v božičnem času in v tem, da nekaj pošljejo, najdejo tolažbo. Pa naj gre za otroka, ki nariše risbico, ali starejšo osebo, ki nekaj pošlje svojim bližnjim … To zelo pomaga pri procesu žalovanja.” 

Lep in velik odziv

Prejeli so veliko pozitivnih sporočil od ljudi, ki jim je to dejanje prineslo terapevtsko korist in tolažbo.

Pismo kralju Charlesu

Matilda je pisala tudi kralju Charlesu, ali bi morda želel postaviti eno pred Buckinghamsko palačo v spomin na ljubljene osebe, kot so pokojna kraljica, princ Phillip in princesa Diana, …” vendar na kraljev odgovor še čaka. 🙂

https://www.facebook.com/GedlingCrematorium/posts/pfbid05ukvxq3hBg49Mu77GJDQoGnFtiKGaCb2Q3BBJxkAJHqRJAWihPkgzTMgW7yM76iRl

“Mladi človek leta”

Prejela je tudi nagrado za mladega človeka leta, ki je namenjena osebam, mlajšim od 21 let, ki izjemno prispevajo k svoji skupnosti.

Matildini nabiralniki so na voljo vse leto, ne samo v božičnem času, kar omogoča ljudem, da pošiljajo pisma in voščilnice, kadar želijo.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=769882925154374&set=a.677097091099625&type=3

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.