Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prisrčen adventni običaj, ki otroke spodbuja k lepemu vedenju

Nativity scene with animals approaching stable

John Touhey | Aleteia

Cerith Gardiner - objavljeno 09/12/23

Ta običaj, zelo priljubljen v Franciji, je čudovit način, da so otroci vse dni adventa "pridni kot angelčki"

Pogosto se zgodi, da starši otrokom v prazničnih dneh zagrozijo, da ne bodo dobili daril. Obstaja pa tudi precej pomenljivejši način za spodbujanje lepega vedenja, ki je resnično v skladu z duhom božičnih praznikov.

Povezan je s postavljanjem jaslic, kar je lepa navada v številnih evropskih državah: gre za to, da so jasli do božičnega dne prazne, različne figure pa se v adventnem času počasi, toda vztrajno pomikajo proti hlevčku. To je precej smiselno, če pomislimo na Marijino in Jožefovo pot v Betlehem pred Jezusovim rojstvom.

V nekaterih družinah figurice postavijo po vsem domu in jim pripravijo pustolovščin polno pot do jaslic – prek naslanjačev, po robu klubske mizice, mimo skledice s pasjo hrano, dokler ne prispejo do končnega cilja.

Seveda je jasno, da so jaslice popolne le, če so v hlevčku tudi domače živali. Zato morajo poleg pastirjev in kraljev ter Marije in Jožefa v jaslice priti tudi osliček, vol in ovce.

Korak za korakom

In tu pridemo do lepega vedenja. Vsaka družina si želi, da bi ključne figure pravočasno prispele do jaslic; ni pa tako hudo, če se na poti morda izgubi kakšna ovca!

Zato lahko vsakemu od otrok zaupate določeno žival, ki jo mora pravočasno spraviti do jaslic. Če je otrokovo vedenje tisti dan primerno, lahko najmlajši družinski člani svojo živalico za določeno razdaljo približajo hlevčku. Če so se vedli neprimerno, svoje živali ne smejo premakniti tako daleč, kot bi si želeli.

(Seveda živalim ne želimo preprečiti, da bi se sploh premikale, saj vendar pričakujemo božič!)

Otroci si bodo resnično prizadevali, da bi njihova žival prehitela druge, za katere skrbijo njihovi bratje in sestre, edinci pa bodo preprosto nestrpni, ker bodo želeli, da bi se njihova ovčka čim hitreje premikala. Če boste vse to upoštevali, vam bo morda uspelo, da bo vedenje vaših malčkov brezhibno – no, vsaj tistih nekaj tednov v adventu … V vaših jaslicah pa se bo kar gnetlo domačih živali!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
božičvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.