Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Evropsko srečanje mladih se približuje, prenočišče išče še 1000 mladih

Evropsko srecanje mladih 2023

Taizé Ljubljana

Katarina Berden - objavljeno 11/12/23

"Na koncu srečanja ugotoviš, da tujec, ki je pred nekaj dnevi prišel v tvoj dom, iz njega odide kot tvoj prijatelj"

Med 28. decembrom in 1. januarjem bo v Ljubljani potekalo že 46. Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Taizéjska skupnost. Kot je dejal direktor Katoliške mladine Matevž Mehle, smo zelo hvaležni, da se nam je v tem letu uresničila dolgoletna želja, da bi srečanje potekalo v Sloveniji.

Gostitelj lahko postane vsak

Brat Andras iz Taizéjske skupnosti je v imenu preostalih bratov pozval, naj Slovenci zaupamo in bomo odprti do tistih, ki prihajajo na Evropsko srečanje mladih. Prosil je, naj, če le zmoremo, odpremo vrata svojih domov, saj prenočišče v času dogodka, ki bo potekal konec decembra, še vedno išče nekaj več kot 1000 mladih romarjev.

Mednarodna prostovoljka Elena Martín, ki že od septembra živi v Ljubljani in skupaj z drugimi pripravlja srečanje, je prav tako prosila, naj nas ne bo strah sprejeti mladih gostov, in povedala, kakšen vtis so nanjo naredili Slovenci, s katerimi se je srečala.

“Po nekajmesečnem sodelovanju s Slovenci lahko rečem, da so zelo gostoljubni in angažirani ljudje. Mnogi pojejo v zborih, so aktivni pri skavtih, prostovoljnih gasilcih, v športu, pri študiju … V tem so navdihujoči in počutim se blagoslovljeno, da jih lahko spoznavam v njihovih življenjih in veri.”

Glede na svoje izkušnje s Slovenci bi rekla, da se mlade goste bojijo sprejeti, ker mislijo, da jim ne bodo zmogli izkazati zadosti širokosrčnega gostoljubja. “Razumem ta strah, a hkrati želim poudariti, kako malo je v resnici potrebno, da lahko sprejmejo udeležence. Potrebujejo le topel prostor, ni pomembno, ali dobijo posteljo, kavč ali prostor na tleh. Gostitelj lahko postane vsak, ne glede na svoje versko ozadje. Prav to je eden ključnih poudarkov srečanja. Vzpostaviti mero bližine in domačnosti, ki bo naše skupnosti delala prijetnejše in jih napolnjevala z veseljem.”

Želite postati gostitelji?

Če prebivate v Ljubljani ali njeni okolici, lahko postanete gostitelji in svoj dom za nekaj dni delite z mladimi romarji. Mladi potrebujejo le nekaj prostora na tleh, saj bodo imeli svoje podloge in spalne vreče. Zadostujeta dva kvadratna metra na udeleženca. Od obrokov potrebujejo le štiri preproste zajtrke in kosilo na zadnji dan (1. januarja). Če sami ne zmorete gostiti, o srečanju povejte svojim prijateljem, sosedom, sorodnikom, sodelavcem. Naj spodbuda doseže čim širši krog. Vse informacije za gostitelje najdete TUKAJ.

Sodelovanje in prijateljstvo med narodi v konkretnem kontekstu

Eden izmed pomembnih vidikov srečanja je tudi sodelovanje krščanskih skupnosti, civilnih organizacij, Mestne občine Ljubljana, mednarodnih prostovoljcev in skoraj 50 slovenskih župnij v okolici Ljubljane, v katerih je vključenih več kot 300 lokalnih prostovoljcev.

Matevž Mehle je povedal, da Taizéjska skupnost teži k sodelovanju in enotnosti, saj iz tega izhaja tudi sama.

Taizéjska skupnost je po sami naravi ekumenska, saj prihajajo njeni člani iz različnih krščanskih ozadij. Zato si že ves čas svojega delovanja prizadevajo, da bi živeli in tudi širili edinost. Njihov obisk in bivanje v Sloveniji je lahko znamenje za naše Cerkve in našo družbo, kako lahko v različnosti sobivamo in sodelujemo drug z drugim.

Domača prostovoljka Klara Marija Keršič je povedala:

“Živimo v svetu, v katerem se veliko govori o prijateljstvu med narodi, po drugi strani pa je to vedno bolj na preizkušnji. Srečanje, kot je to, sobivanje postavi v zelo konkreten kontekst. Preprosto moraš biti skupaj. Ob tem se hitro pokažejo razlike – poleg vrednot že to, da na primer obroke jemo ob različnih urah.

Vendar pa ti ljudje, s katerimi si se srečal, ostanejo v spominu. Ob stiskah, kakršnim smo priča danes, z njimi ostajaš bolj povezan in jim hitreje priskočiš na pomoč. Zato je srečanje tudi naložba v prihodnost. Na koncu srečanja ugotoviš, da tujec, ki je pred nekaj dnevi prišel v tvoj dom, iz njega odide kot tvoj prijatelj.”

Tako je bilo na lanskoletnem Evropskem srečanju mladih v Rostocku:

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.