Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Franc, počivajte v miru

franc pinter

Vid Ponikvar | Sportida

Lojze Grčman - objavljeno 12/12/23

Poslovil se je mož, ki je z velikim veseljem in ponosom zastopal Slovenijo na največjih tekmovanjih. Znan je bil po svoji dobroti in skromnosti

Na Aleteii ob številnih priložnostih pišemo o parašportnikih, njihovem trudu na poti do športnih in drugih življenjskih uspehov ter hvalevrednem zgledu, ki ga prinašajo družbi. Danes pa je skupnost parašportnikov v žalost. V 70. letu je namreč umrl Franc Pinter, parastrelec in dobitnih štirih paraolimpijskih kolajn.

Bistvo se skriva v srcu

“Če nekaj delaš s srcem in imaš nekaj tako zelo rad, potem ti ni težko iti na trening. Strelstvo je zahteven šport, dril, dril, dril vsak dan, vsakič isti gibi … Da pa trajam, je pa nekaj zaslug v mojih genih, ki sem jih podedoval, pa seveda v trenerki Poloni, ki me vedno znova zna motivirati, da sem sposoben za vrhunske rezultate,” je pred paraolimpijskimi igrami v Tokiu (2021) razmišljal Franc Pinter, ki je svoje kolajne in dosežke beležil pod vodstvom trenerke Polone Sladič.

Za puško je poprijel po nesreči

Kot navaja v sporočilu Zveza za šport invalidov Slovenije (Zveza ŠIS-SPK), se je Pinter poškodoval pri 24 letih v prometni nesreči. Že med rehabilitacijo se je seznanil s parašportom. Leta 1986 se je odločil in se povsem posvetil parastrelstvu, kjer je bil vrsto let v samem svetovnem vrhu.

Sodeloval je na osmerih igrah

Na prvih paraolimpijskih igrah je nastopil v Barceloni (1992). Skupaj je sodeloval na osmerih paraolimpijskih igrah (Barcelona, Atlanta, Sydney, Atene, Peking, London, Rio in Tokio) in osvojil štiri medalje za Slovenijo: tri srebrne (Atlanta, Sydney in Atene) in bronasto (Peking), vse z zračno puško stoje.

Bil je tudi evropski in svetovni prvak ter zmagovalec svetovnega pokala v parastrelstvu. V Društvu paraplegikov Podravja je vodil strelsko sekcijo in sodeloval v organih društva. V strelskem društvu Impol je nad športom navduševal mlade. Družini in prijateljem ter vsem, ki so ga poznali, voščimo sožalje.

Tags:
invalidnostšport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.