Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj Marijo pogosto imenujemo “nova Eva”

ANNUNCIATION

Uffizi Galleries-(CC BY-SA 4.0)

Philip Kosloski - objavljeno 21/12/23

Zgodba Marijinega življenja in njene odločitve ponujajo pravo nasprotje Eve in njene nepokorščine Bogu na začetku časov

Med številnimi imeni Božje Matere Marije je tudi to, ki jo označuje kot “novo Evo”. Njeno življenje v pokorščini Bogu se pogosto primerja z Evino nepokorščino. V mnogih pogledih je Marija postala to, kar bi Eva morala biti.

Jezusa imenujejo tudi “novi Adam”, kar se nanaša na njegovo pokorščino Očetu v primerjavi z Adamovo nepokorščino Bogu na začetku časov.

Sv. Irenej povzema logiko te globoke resnice:

Gospod, ki je prišel v svoje stvarstvo v vidni podobi, je bil podprt s svojim stvarstvom, ki ga sam vzdržuje v bivanju. Njegova pokorščina na drevesu križa je obrnila nepokorščino na drevesu v rajskem vrtu; veselo oznanilo o resnici, ki jo je angel oznanil Mariji, devici, pokorni možu, je izničilo zlobno laž, ki je zapeljala Evo, devico, zaročeno možu.

Kot je Evo zapeljala angelova beseda in je zato pobegnila od Boga, ker ni ubogala njegovih besed, je Marija v zameno prejela veselo oznanilo po angelovi besedi in je rodila Boga v pokorščini njegovi besedi. Kakor je bila Eva zapeljana v nepokorščino Bogu, tako je bila Marija prepričana v pokorščino Bogu; tako je Devica Marija postala zagovornica device Eve.

Starodavna hvalnica Ave Maris Stella poetično izraža to resnico na podoben način.

Mnogi drugi svetniki so Marijo imenovali “nova Eva”, saj so v njeni odločitvi, da bo sledila Bogu, videli začetek novega stvarstva, Cerkve in obilico duhovnih otrok, ki ji bodo sledili.

Marija, nova Eva, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.