Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

800 let od prvih jaslic: brezčasna tradicija, ki jo je začel sveti Frančišek Asiški

Nativity Cave in Hermitage Shrine (Santuario di Greccio) erected by St. Francis of Assisi

Massimo Salesi | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 24/12/23

Običaj, ki je star že slabo tisočletje in je še vedno pomemben del naše božične tradicije

Leta 1223, pred točno 800 leti, je sveti Frančišek Asiški prišel na idejo, da bi prebivalcem male vasice Greccio prikazal razmere, v katerih se je rodil naš Odrešenik. Nastale so prve jaslice in prav to je pripomoglo k tradiciji širjenja jaslic iz Italije po vsem svetu.

Pred 800 leti v Grecciu …

V božičnem času leta 1223 se je Frančišek nahajal v majhni vasi Greccio v Italiji. Tam se je ustavil, ko se je vračal s svojega potovanja v Sveto deželo. Majhen, a čudovit kraj ga je močno spominjal na Betlehem. Ker je želel tamkajšnjim prebivalcem kar najbolj natančno prikazati prve trenutke Jezusovega življenja na zemlji, je prišel na idejo, da bi ustvaril prizor, ki bi ga vsi razumeli.

V votlino je postavil jasli, Marijo, Jožefa in malega Jezusa, vključil je tudi pastirje in žive živali.

S postavitvijo prvih jaslic pa ni dosegel le tega, da so si lahko ljudje konkretno predstavljali, v kakšnih razmerah se je rodil Jezus in s kakšnimi težavami sta se srečala Jožef in Marija, ampak tudi to, da so začeli razumeti sporočilo božiča: Bog prihaja v naša običajna, vsakodnevna življenja, tudi na obrobje, da bi nas odrešil.

Nad votlino, v katero je Frančišek postavil prve jaslice, so pozneje zgradili oltar in cerkev posvetili asiškemu svetniku.

… do danes

V stoletjih, ki so sledila, se je tradicija postavljanja jaslic razširila po Evropi in širše. Postale so nepogrešljiv del božičnih praznovanj, vsaka kultura pa je tej tradiciji dodala svoj edinstven pridih.

Prizor Jezusovega rojstva se je sčasoma iz cerkva preselil tudi v domove vernikov in širšo kulturo in umetnost.

Danes ostajajo jaslice velik del božičnega vzdušja; marsikje si lahko ogledamo žive jaslice, družine se zberejo in po domovih skupaj postavljajo jaslice, nastajajo najrazličnejše bolj ali manj tradicionalne, ponekod tudi zelo moderne oblike jaslic, velikokrat lahko zasledimo tudi, da poskušajo z jaslicami sporočiti ali opozoriti na kako aktualno problematiko.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Ob tej veliki obletnici prvih jaslic so v Vatikanu pripravili razstavo 100 različnih jaslic. Nekaj izmed njih si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

800. obletnica postavitve prvih skromnih jaslic v Grecciu je dokaz, da je sporočilo božiča nekaj, kar bo ostalo večno. Tradicija, ki je nastala iz Frančiškove želje, da bi nekaj tako svetega, kot je Jezusovo rojstvo, približal ljudem, še danes povezuje generacije in različne kulture.

Naj tradicija jaslic ostaja navdih, ki nas spominja na preprosto a hkrati tako globoko resnico svete noči v Betlehemu.

Tags:
božičsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.