Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Kaj je še posebej pristno slovenskega na taizéjskem srečanju mladih?

taize-ljubljana-2023-saturday-3.jpg

Katoliška mladina | Taizé Ljubljana

Lojze Grčman - objavljeno 31/12/23

"Čebele nas učijo nas o pomembnih vrednotah in verjamem, da bodo v navdih tudi mladim"

Številni ste bili v zadnjih dneh na molitvah ali drugih dejavnostih Evropskega srečanja mladih, ki poteka v Ljubljani. Prireditev ima seveda izrazit mednarodni pečat, tu je okrog 5000 mladih z raznih koncev Evrope in sveta. A tudi, spodobi se in pravično je, močan slovenski pridih. Ste na osrednjem dogodku v Stožicah opazili na primer velikanske panjske končnice? Kako so “prišle” tja?

“Čebelarjenje uči odgovornosti, delavnosti, vztrajnosti in ne nazadnje tudi ljubezni ter skrbi za naravo, ki nas obdaja,” vrednote in odlike, ki so zgled vsakomur in vsej družbi izpostavlja Maja Lampret, direktorica Zavoda Prijetno domače iz Ivančne Gorice, pod katerega spada tudi Hiša kranjske čebele, ki domuje v Višnji Gori. O njej je že spregovorila tudi za Aleteio.

Na delavnici poslikave panjskih končnic:

Čebele so zgled urejenosti in sodelovanja

“Čebela je žlahtna spremljevalka slovenske kulture in svetel zgled urejene skupnosti in sodelovanja. Pravila, ki veljajo v čebeljih družinah, so spoštovanje, skrb za druge, pripadnost, predvsem pa odgovornost do lastnih in skupnih nalog. Učijo nas o pomembnih vrednotah in verjamem, da bodo v navdih tudi mladim.”

Fotografije s sobotne večerne molitve v Stožicah:

Svetopisemski motivi na panjskih končnicah

Slovenija je dežela čebel in čebelarjev – imamo jih največ na prebivalca. Dežela je prežeta s čebelarsko kulturo. Sem spadajo tudi panjske končnice, dragocene pričevalke umetnosti naših dedov.  

“Panjske končnice so imele pogosto poslikave verskih motivov. Predstavljale so tudi način, kako so nekdaj ljudje v svoje domove prenesli biblijske motive. Nekatere izmed njih je mogoče videti na glavnem prizorišču v Stožicah, in sicer končnice s temi prizori: Jezusovo rojstvo, zadnja večerja, trije modri z vzhoda, beg v Egipt, svatba v Kani Galilejski, Jezusovo vstajenje in druge,” je pojasnila Maja Lampret “čebelje” in kulturne elemente na Evropskem srečanju mladih.

https://www.facebook.com/AleteiaSI/videos/6957446617683319

V znamenju čebel

Na taizéjskem srečanju so sodelavci Hiše kranjske čebele iz Višnje Gore izvedli dve delavnici, sestavljeni iz izobraževalnega in ustvarjalnega dela. Predstavili so slovensko čebelarstvo, kranjsko čebelo, njene posebnosti in odlike ter tudi pomen opraševanja za prihodnost.

Druga je postavila v ospredje slikanje na panjske končnice, ki jih je udeležencem poklonila Čebelarska zveza Slovenije in pomenijo pomemben del slovenske kulturne dediščine.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.