Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Dedkova smrt in očetova nesreča sta ju še bolj povezali – tudi pri delu na kmetiji

Brata Logar

Kaja Zupanc

Kaja Zupanc - objavljeno 09/01/24

Domen in Simon Logar pripovedujeta o mladosti, s čim se danes ukvarjata ter o njunih najlepših spominih na podeželsko mladino

“Kot otroka sva bila kot pes in mačka,” je v smehu pripovedoval Domen, eden od bratov Logar iz Starega trga pri Slovenj Gradcu. Skozi leta pa sta z bratom postala vse bolj povezana. “Tista najstniška nagajivost naju je minila, postala pa sva tudi bolj pametna.” Zdaj sta brata drug drugemu v oporo in si pomagata pri opravilih.

Brata Logar
Domen in Simon Logar

Domen in Simon Logar izhajata iz kmetije Veliki Brdnik. Opravljanje kmetijskih del je bilo od nekdaj bistveni del njunega življenja, saj sta že od malih nog aktivno sodelovala pri različnih nalogah. Po dedkovi smrti in očetovi nesreči sta morala prevzeti odgovornost za kmetijo, kar pa ju je le še bolj povezalo z delom in prineslo še večje zadovoljstvo.

Kmetija Veliki Brdnik se ukvarja s prirejo mleka. Trenutno imajo okoli osemdeset glav živine, od tega je petdeset krav molznic. V prihodnosti načrtujejo razširitev dejavnosti s proizvodnjo in prodajo mlečnih izdelkov.

Sledila je težka preizkušnja …

Leta 2010, po smrti dedka in delovni nesreči očeta, pri kateri si je porezal prste na roki, sta morala Domen in Simon poprijeti za opravila na kmetiji bolj kot kadarkoli prej kljub obveznostim na fakulteti. Mama zaradi tehnologije reje in načina dela, ki je potekal v starem hlevu, sama ne bi zmogla.

Brata Logar
Družina Logar

“Pomagal sem pri molži in krmljenju ter prevzel skupaj z bratom večino opravil na travnikih in polju, saj je bilo to poleti, ko je sezona košnje in potem siliranja koruze,” je pripovedoval Domen.

View this post on Instagram

A post shared by Podkast Mladost na kmetiji (@mladost_na_kmetiji)

Od takrat naprej so mu vsa opravila postajala tudi vedno večje veselje, zato zdaj ob službi, kamor se dnevno vozi v Ljubljano in nazaj domov, še vedno pomaga pri vseh večjih opravilih. Če jih ne uspe opraviti ob koncu tedna, pa si uredi dopust.

Mladost na kmetiji

Kmet in magister inženir gradbeništva

Domen je pri vpisu na fakulteto kolebal med geografijo in gradbeništvom. Nazadnje se je zaradi boljše perspektive odločil za študij na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Leta 2013 je z diplomo uspešno končal prvo stopnjo bolonjskega programa, se nato vpisal še na drugo in tudi magistriral.

Strast do kmetovanja in številk

“Že kot otroka me je delo in življenje na kmetiji vedno veselilo in zanimalo, zato še vedno z veseljem opravljam vsa opravila,” je povedal Simon.

Brata Logar
Simon z osličkom

Po osnovni šoli je pot nadaljeval na srednji Ekonomski šoli Slovenj Gradec, saj so mu številke zelo ležale. Udeležil se je tudi državnega tekmovanja iz računovodstva. V otroških letih se je podal tudi v učenje diatonične harmonike in nekaj časa igral tudi v lokalnem orkestru harmonikarjev.

Aktivna člana Podeželske mladine

Poleg dela na kmetiji sta tudi aktivna člana Društva podeželske mladine Mislinjske doline. Sodelovala sta pri različnih projektih in tekmovanjih ter pomagala pri organizaciji državnega kviza Mladi in kmetijstvo 2016.

Domen je prevzel funkcijo regijskega predstavnika pri ZSPM za Koroško, kjer se trudi, da društva delujejo dobro in ostanejo povezana.

Lani se je Simon udeležil tekmovanja Mladi in kmetijstvo 2022, na katerem so skupaj z ekipo osvojili drugo mesto. “Gorenjci so nas za las premagali,” je povedal.

Skozi oči mladega kmeta

V prihodnosti si želita, da bi vlada bolj prisluhnila kmetom in jih podprla v njihovem delu, da bodo lahko opravljali dejavnosti, ki jih imajo radi in obvladujejo. Domen poudarja, da “kmetje ne želijo nič slabega in da vedno skrbijo za naravo”. Simon pa dopolnjuje, da “je podeželje čudovito, ker je lepo obdelano”.

Celoten pogovor najdete tukaj. Vabimo vas, da prisluhnete tudi vsem drugim epizodam.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.