Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Bliža se Svetopisemski maraton: dogodek, kjer Knjiga združi vse kristjane

man reading the Bible; Svetopisemski maraton

Svetopisemski maraton; dee karen | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 17/01/24

"Gospod, preizkusil si me in me poznaš" (Ps 139,1)

Cerkev 21. januarja obhaja nedeljo Božje besede, nekateri jo imenujejo tudi nedelja Svetega pisma. V ta namen bo od sobote, 20. januarja, do četrtka, 25. januarja 2024, potekalo vseslovensko “maratonsko branje Svetega pisma”, 24 ur na dan. Beseda “maraton” nakazuje, da gre za vztrajanje, saj ob Božji besedi bedimo teden dni, podnevi in ponoči.

Cilj je, da v teh dneh v okviru maratona skupaj v celoti preberemo Sveto pismo, od prve strani do zadnje. Branje je razdeljeno na enourne termine, ki jih “pokrijejo” vnaprej dogovorjene skupine bralcev, in bo potekalo prek Zooma. Skupine (dovolj so že trije člani) se lahko za branje prijavite tukaj.

Svetopisemski maraton že več kot 15 let povezuje tiste, ki so pripravljeni prisluhniti Božji besedi. Geslo letošnjega maratona je: “Gospod, preizkusil si me in me poznaš” (Ps 139,1).

Dogodek, na katerem veje duh ekumenizma

Tanja Povšnar Vrečar pri organizaciji Svetopisemskega maratona sodeluje že 15 let.

Kaj jo tako navdušuje pri tem dogodku?
Tisto, kar me najbolj navdušuje, je ekumenska nota, saj gre za ekumenski dogodek, na katerem se srečajo in povežejo vse krščanske veje. Srečamo se ob konkretnem skupnem cilju oziroma vrednoti – Svetem pismu. Ne prepiramo se in ne gledamo na razlike med različnimi Cerkvami, ampak se srečamo v branju Knjige, ki nas vse združuje.

Kateri dogodek iz preteklih maratonov ji ostaja v spominu?
Spomnim se prisrčnega dogodka, ko sem brala skupaj z ženskami iz Svetovnega molitvenega dne. Bile smo v kapeli na Viču in smo brale iz Sirahove knjige – kakšna naj bi bila poduhovljena ženska. Vse smo se nasmihale in se spogledovale med seboj, ker je bilo res smešno, da je ravno ženska skupina dobila ta odlomek.

Sveti Duh poskrbi, da se te branje res dotakne, da ne gre le za neke črke na papirju, ki jih moraš brati, da narediš kljukico. Velikokrat naletiš na odlomek, ki odgovarja na tvojo trenutno življenjsko situacijo.  

Tanja Povšnar Vrečar

Tudi letos na voljo pester vzporedni program

Poleg branja Svetega pisma, ki predstavlja rdečo nit maratona, so organizatorji pripravili tudi vzporedni program, na katerem bodo sodelovali najrazličnejši nadvse zanimivi gostje.

Matic Vidic, ki ste ga že lahko spoznali na Aleteii, je pripadnik Vojaškega vikariata, specializant logoterapije, stalni diakon in terapevt. Spregovoril bo o Prehojeni poti vere – o življenju, Romih in ozdravitvi. Pogovor z njim bo potekal v soboto, 20. januarja, ob 19. uri v dvorani župnije Šenčur.

Gibanje fokolarov pripravlja srečanje z naslovom Beseda daje življenje, ker želi predstaviti konkretno izkušnjo tega, da se trudijo živeti evangelij v vsakdanjem življenju. Srečanje bo v nedeljo, 21. januarja ob 20.00, potekalo bo prek Zooma.

Vsak od nas se v življenju znajde v preizkušnji, stiski in trpimo. Kako lahko tudi v času stisk zaupamo v Božjo dobroto? O tem bo govorila ekipa Zdravilne besede, ki pripravlja srečanje z naslovom Kako se v stiski pritožimo Bogu? Srečanje bo v ponedeljek, 22. januarja ob 20.00, potekalo bo prek Zooma. Prijavite se tukaj.

Kako NE brati Svetega pisma? O tem bosta spregovorila gosta Janez Jeromen, župnik v Velikem Gabru in predsednik Svetopisemske družbe – pogovor z njim lahko preberete tule –, in Matjaž Črnivec, evangelijski kristjan in generalni tajnik Svetopisemske družbe. Pogovor bo vodila ga. Melita Bevc. Srečanje bo v torek, 23. januarja ob 20.00, potekalo bo prek Zooma. Prijavite se tukaj.

Tudi za otroke se bo našlo kaj zanimivega. Takole so zapisali na spletni strani Svetopisemskega maratona:

Igre, razgibavanje, pesmi, svetopisemska zgodba, kviz … Pester otroški program za deklice in dečke starosti od pet do 10 let. Delavnica bo organizirana prek Zooma pod vodstvom Društva vesela novica.

Prek Zooma bo v sredo, 24. januarja ob 20.00, potekal tudi dogodek Izkusi Ecclesio. “Vabimo te, da se za en večer pridružiš Ecclesiji, kjer bomo s preprosto metodo petih vprašanj izkusili, kako lahko vstopiš v katerikoli odlomek Svetega pisma in si ga podeliš v mali skupini. Pridi s svojim Svetim pismom ali telefonom z aplikacijo Sveto pismo YouVersion.”

Dogodke se bo snemalo in si jih boste lahko ogledali tudi naknadno.

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.