Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Jurij Souček, počivajte v miru

Jurij Souček

Tatjana Splichal | Družina

Jurij Souček je ustvaril številne nepozabne vloge.

Aleteia Slovenija - objavljeno 17/01/24

V 95. letu starosti je umrl gledališki in filmski igralec ter prejemnik številnih nagrad Jurij Souček

Kdo se ne bi spomnil risank Pipi in Melkijad ali Maksipes Fik, ki jim je Jurij Souček, ta bi 5. aprila praznoval 95. rojstni dan, posodil svoj glas. Njegovo umetniško ustvarjanje, ki je trajalo kar sedem desetletij, pa sega še bistveno širše. Ustvaril več kot 200 gledaliških in filmskih ter 500 radijskih vlog. Nastopil je v več kot desetih filmih, med drugim v Ne čakaj na maj in Čisto pravem gusarju. Morda se spomnite TV-serije 40 zelenih slonov, ki ji je pomagal z režijo in ji posodil svoj glas.

V galeriji si preberite serijo njegovih odmevnih misli iz intervjuja za tednik Družina.

Jurij Souček zasebno:

Na gledaliških deskah

Njegov gledališki opus obsega več kot 150 vlog. Med drugim je bil Kreon v Smoletovi Antigoni, Hoederer v Sartrovih Umazanih rokah, Martin Luther v istoimenski Osbornovi drami, George v Albeejevi Kdo se boji Virginie Woolf?, Cesar v Arrabalovem Arhitektu in asirskem cesarju, pa Profesor v Ionescovi Učni uri ter upodobil številne druge like, poroča MMC.

Med številnimi nagradami so bile med drugim Borštnikov prstan (1994) in nazadnje zlati glas Združenja dramskih umetnikov (2019) ter častno meščanstvo Ljubljane (2022).

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.