Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Najlepši razgledi v Franciji, nad katerimi bdi Božja Mati

Vierge du Mont Dolent

© CATHERINE VULLIEZ / ONLY FRANCE / Only France via AFP

Elisabeth Bonnefoi - objavljeno 21/01/24

Kipi Device Marije, ki stojijo na vrhovih gora in hribov, na grebenih in razglednih točkah, dvigajo naš pogled in dušo, bdijo nad svetom in nas približujejo nebesom

Ti Marijini kipi, povsem brez vrtoglavice, pokončno stojijo na vrhovih hribov in gora z neverjetnimi razgledi po Franciji. Samo masiv Mont-Blanc se ponaša s sedmimi Marijinimi kipi. Junija lani sta se dva gorska vodnika povzpela na vseh sedem vrhov in kipe obiskala, kar je bilo že samo po sebi športni in duhovni izziv.

Kljubujejo vetru, dežju, snegu in plimovanju

Ti kipi, ki so jih ljudje med odpravami na svojih hrbtih nosili v njihove visoke domove, so tako veličastni kot tudi pomirjujoči. Večina kipov izvira iz 19. stoletja, ko se je v Franciji resnično razmahnila marijanska pobožnost. Izdelani so iz litega železa, brona in nerjavečega jekla, vsakih pet ali deset let pa jih prebarvajo. Ne prestrašijo jih ne strele, ne tišina, niti samota.

Kipi so bili tja postavljeni iz več razlogov. Nekateri so preprosto znamenje pobožnosti, drugi pomenijo izpolnitev obljube, zahvalo za ozdravljenje, za pobeg pred nevihto ali za varno vrnitev iz vojne ali izgnanstva.

Nekateri so postali pravi romarski kraji, recimo Bavella na Korziki ali Biakorri v Pirenejih. Z razmahom turizma jih ljudje uporabljajo kot izhodiščne točke za izlete ali kot pohodniške cilje.

Ti Marijini kipi na visokih točkah, izpostavljeni surovim naravnim in človeškim silam, vključno z vandalizmom, še naprej bdijo in spremljajo naše radosti in boje … “Stabat Mater!”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.