Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Brez kmetije si ne predstavljam življenja”

Alina Zupanc

Fotografija je last Aline Zupanc

Kaja Zupanc - objavljeno 22/01/24

"Kot mlečna kraljica predvsem spodbujam zdrav način življenja"

Preprosta, simpatična dvajsetletnica Alina Zupanc iz Vodruža pri Šentjurju svojo strast do živali goji že od otroštva, saj prihaja z manjše kmetije. Vsak večer gre v hlev in poskrbi za živali, zelo pa uživa tudi v vožnji s traktorjem.

Marca lani je prevzela naziv že 16. Mlečne kraljice Zelenih dolin. Alina je veterinarska tehnica in trenutno študentka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani, z ambicijami v smeri zdravstva. Skozi svojo zgodbo izraža spoštovanje do slovenskih kmetij in poudarja potrebo po njihovi podpori ter ohranjanju tradicije.

Lahko bi rekli, da vam je bilo delo na kmetiji položeno v zibelko. Kako je bilo odraščati v takem okolju?
Sploh si ne znam predstavljati, da bi živela kje drugje kot pa na kmetiji. Zelo rada opravljam dela na kmetiji in imam rada živali. Vsak večer se odpravim v hlev. Uživam tudi, ko sem na traktorju. Voziti sem se ga naučila že v osnovni šoli. Ne predstavljam si življenja brez kmetije …

Alina Zupanc

Katero je vaše najljubše kmečko opravilo?
Grabljenje. Rada sem na travniku, pa še poletno barvo dobim. 🙂

Lani ste bili okronani z nazivom Mlečna kraljica. Kaj vas je vodilo do odločitve, da se prijavite?
Za to sem izvedela prek aplikacije Tik Tok, kjer sem spremljala eno od prejšnjih mlečnih kraljic Ajdo Podlesnik. Videla sem, da Zelene doline zbirajo že 16. Mlečno kraljico in sem se prijavila, rekla sem si, da nimam česa izgubiti. Rada imam mlečne izdelke in rada delam na kmetiji. Poslala sem svoj življenjepis in bila izbrana med najboljših deset deklet.

Odšla sem v mlekarno na izbor, kjer sem pokazala svoje znanje o mleku in mlečnih izdelkih. Predstaviti sem morala tudi scenarij, kako bi majhnim otrokom v vrtcu predstavila te izdelke. Bratova punca mi je posodila prenosno japonsko gledališče, da je bila zgodba otrokom še bolj zabavna.

Ko so me vprašali, kaj bom počela med poletjem, sem odgovorila, da bom mlečna kraljica in bom pila jogurte. (smeh)

@zelene.doline

Punce, prijavite potekajo do 21. 1. 2024, tako da nič oklevat! Povezava je v opisu našega profila! 😉👑 #zelenedoline#slovenija#mlecnakraljica#kraljica#prijavise

♬ original sound – Zelene Doline

Za kaj si boste v tem obdobju najbolj prizadevali?
Moj namen je, da bi ljudem približala Zelene doline. Veliko hodim tudi po šolah, vrtcih in degustacijah. Kot mlečna kraljica predvsem spodbujam zdrav način življenja.

Alina Zupanc

Komisijo ste navdušili s komunikativnostjo, odnosom do dela in spoštovanjem tradicije slovenskih kmetij. Zakaj menite, da je treba slovenske kmetije podpirati in ohranjati?
V Sloveniji imamo nekaj velikih kmetij, nekaj pa je tudi majhnih. Žalosti me, ko slišim, da nekatere propadajo. Škoda je, da jih ne bi podpirali.

Tudi pri Zelenih dolinah mleko vzamemo od slovenskih kmetov in tudi vsi izdelki so narejeni iz tega mleka.

Alina Zupanc
Alina v domu starejših.

Po poklicu ste veterinarska tehnica, zdaj pa študirate na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. S čim bi se radi ukvarjali v življenju?
Od nekdaj sem hotela postati veterinarka ali zdravnica. Potem pa se je v Šentjurju odprl program veterinarski tehnik, in ker sem doma v bližini, mi je bilo to še bolj praktično. Ker sem imela šolo blizu, sem lahko tudi doma več pomagala. Bratranec me je nato navdušil nad zdravstvom, ker je zobozdravnik. Zdaj obiskujem študijsko smer protetike.

Definitivno si v prihodnosti želim početi nekaj v zvezi z zdravstvom. Mogoče bom nadaljevala magistrski študij. Nimam še točno določenega cilja. Zanima me tudi fizioterapija … bomo videli. 🙂

@zelene.doline

Prijavi se na razpis in postani 17. Mlečna kraljica! 🥛👑 #zelenedoline#slovenija#mlecnakraljica#kraljica#prijavise

♬ Farm – A Few Innocent Civilians

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.