Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako poskrbim za lepoto po 40. letu

Mulher olhando no espelho

fizkes | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 28/01/24

Zrela lepota je lahko sila elegantna in šarmantna

Vse, ki smo že dosegle to okroglo številko, imamo najbrž izkušnjo, da se po 40. letu res marsikaj spremeni. Do sebe moramo postati še bolj pozorne, ljubeče in negujoče. Kaj pa so konkretni koraki v naši lepotni rutini, ki jih je dobro usvojiti?

Dobre navade

Majhni “grehi”, ki so bili pri dvajsetih ali tridesetih hitro pozabljeni, se po 40. letu dosti dlje časa kažejo na našem telesu, obrazu in seveda počutju. To so: premalo spanja, preveč popitega alkohola, neustrezna prehrana (sladkor, prigrizki …) in če ne jemljemo pravih prehranskih dodatkov.

Spancu moramo v svojem življenju odločno nameniti dovolj časa in pozornosti. Urnik spanja naj bo čimbolj konstanten, spimo v temni in dovolj hladni sobi, pižama naj bo udobna. Glede količine spanja, ki jo potrebujemo, smo si sicer različne, a spali naj bi vsaj sedem ur, idealno pa je osem do devet ur. Temu moramo prilagoditi okoliščine, naj spanec ne trpi na račun česa drugega. Ne pravijo zaman, da je spanec najpomembnejši “anti-age” faktor, saj ima šele takrat telo čas, da se očisti toksinov in pride k sebi.

NATURE
Preberite še:Lepota ljubljenosti

Namenimo dovolj pozornosti tudi temu, da smo zelo zmerne z morebitnimi razvadami, poleg tega pa v svojo rutino vključimo tudi dodatke v obliki vitamina C, B in E, omega-3 maščobne kisline, magnezij (zelo pomemben za ženske), cink in pozimi tudi vitamin D, če ga imamo premalo.

Sky and woman

Nega kože na obrazu in telesu

Koža z leti postaja bolj suha. Tudi tiste, ki so bile navajene mastne kože v mladosti, opažajo, da je po 40. letu koža dosti manj mastna, pozimi pa lahko postane celo suha. Naredite preizkus. Namažite kožo z mastno kremo ali oljem. Če se bo proizvod v kožo praktično takoj vpil, torej da ga koža kar “popije”, potem je koža suha in potrebuje dovolj maščobe v obliki kreme.

Nikoli ne pozabimo kože zjutraj in zvečer očistiti z blagim čistilom in nato namazati z ustreznim serumom ali kremo. Enako velja za kožo na rokah, pa tudi na telesu in stopalih. Po tuširanju si velikodušno v telo vtrimo mleko ali kremo za telo, da se nam koža ne bo luskala in je ne bo zategovalo.

Po 40. letu se nam lahko začnejo na koži kazati tudi pretekli grehi (lise, pigmentni madeži, večje rjave pege in podobno), še posebej če nikoli nismo uporabljale sončne kreme in smo se sončile brez zaščite. Ne le na morju ali na snegu, celo leto uporabljajmo kremo, obarvano kremo ali puder z zaščitnim faktorjem, saj bo koža na našem obrazu zato dosti bolj zdrava in mladostna.

woman wearing blouse

Ustrezna pričeska

S svojo frizerko ali frizerjem se pogovorimo o tem, ali nam dosedanja barva in striženje še vedno ustrezata. Morda bo za nas primernejši bolj naraven odtenek barve za lase, pri katerem se “sivčki” ne bodo takoj zmagoslavno prikazali.

Ali pa potrebujemo osveženo obliko striženja, kjer nam bo malo več las obkrožalo obraz in padalo na čelo, da se izognemo videzu stanjšanih las in postaranega obraza.

Tudi lase moramo negovati z ustreznim balzamom za lase, če so suhi, tudi s kremo ali proizvodom, ki se ne izpira in dolgotrajno vlaži lase.

Lepota prihaja od znotraj!

Sprejeti moramo, da nismo več stare 20, morda imamo otroke, ki so že najstniki, torej je logično, da nismo več videti kot 20-letnice. Zrela lepota je lahko sila elegantna in šarmantna, če se v svoji koži počutimo dobro, če nas naše poslanstvo izpolnjuje in če se trudimo za notranjo umirjenost.

Ker smo po 40. letu že vse v obdobju perimenopavze (to obdobje lahko traja 10 let ali več in sčasoma vodi v menopavzo, kar pomeni konec menstruacije), je prav tudi, da se izobražujemo na temo tega obdobja v življenju in se mu tudi ustrezno prilagajamo z dovolj gibanja, skrbjo zase, s sprejemanjem sprememb in z blagim zavedanjem, da nas vsekakor čaka še veliko dobrega in lepega.

Tudi to, da otroci rastejo, ima svoje pozitivne plati, saj imamo malo več časa zase, za svoje hobije in veselja, pa tudi za vse tisto, kar smo v obdobju majhnih otrok odlagale na stranski tir.

Tags:
lepota
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.