Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kaj se zgodi z darili, ki jih dobi papež Frančišek?

Pope-Francis

Antoine Mekary | ALETEIA

Cyprien Viet - objavljeno 01/02/24

Motor, rokodelski izdelki, plastičen dinozaver ali … pravi krokodil

Raznovrstna darila, ki jih prejme papež, je kar težko razvrstiti. Nekatera prodajo za namene apostolskega urada za miloščino, ki skrbi za brezdomce v okolici Vatikana.

“Ne nabirajte si zakladov na zemlji […], nabirajte pa si zaklade v nebesih. […] Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce,” naroča Jezus učencem v šestem poglavju Matejevega evangelija. Kako je torej s številnimi darili, ki jih prejme papež med svojimi potovanji in obiski? Nekatera so zelo neformalna, nekatera pa zelo dragocena.

Po odgovor se najprej odpravimo na nekdanjo vatikansko železniško postajo blizu Apostolske palače. V prostorni zgradbi se nahaja trgovina z luksuznimi izdelki, kar nekoliko nasprotuje tihemu vzdušju samega Vatikana: police so bogato založene z električnimi aparati, nakitom, urami, parfumi, oblačili, spodnjim perilom … Kot v vseh trgovskih središčih po svetu so zapeljivi oglasi vidni tudi v tem potrošniškem templju sredi najmanjše države sveta, v katerem pa zaradi ekstrateritorialnosti ne velja italijanski DDV.

Izložba papežev

Edino oprijemljivo znamenje papeževe bližine je izložba v vhodni veži levo od blagajne: v njej so razstavljena darila, ki jih je med potovanji in srečanji prejel papež Frančišek in jih prodajajo za potrebe apostolskega urada za miloščino.

V ogib morebitnim diplomatskim sporom v to zbirko niso vključena darila voditeljev držav. Čeprav bi nekatera darila resnično razveselila kupce, kot na primer zbirka videokaset popularne iranske serije, ki jo je podaril predsednik Mohammad Khatami Janezu Pavlu II. leta 1999, ali plastični dinozaver, ki ga je leta 1914 papežu Frančišku podaril vnuk predsednika Malte Georgea Abele med zelo sproščeno avdienco, ko se je papež igral z otroki.

V tej izložbi najdemo predmete, ki so jih papežem podarili posamezniki ali združenja. Skulptura figuric žena in otrok, oblečenih v tradicionalna mozambiška oblačila, ima ceno 250 evrov. Italijanska umetnica Luigina Mazzocca je podarila okvir, ki predstavlja drevo, prekrito s cvetovi, sestavljenimi iz smole, z naslovom Zaščita proti možnemu svetu, in je ocenjeno na 4.000 evrov. Stare drsalke, na primer, prodajajo za 300 evrov, maketa čolna, ki jo je podarila skupina ignacijanske duhovnosti, pa je na voljo brez cenovne vrednosti.

Papež Frančišek v zanimivih situacijah:

Od krokodiljega mladička do lamborghinija

Določena darila gredo v prodajo na javnih dražbah, kot je šel februarja 2014 motor Harley-Davidson. Rimski škofijski Karitas je prinesel več kot 340.000 dolarjev. Leta 2018 so lamborghinija, ki so ga podarili papežu Frančišku, prodali za 715.000 evrov, znesek so namenili združenju, ki podpira kirurge v Afriki.

Poseben primer so živali: živega krokodila mladička je rimski živalski vrt podarili papežu Benediktu XVI. pred obiskom Kube leta 2012. Osebje živalskega vrta je nato poskrbelo za prevoz živali in prilagoditev na življenje na otoku. Nemški papež je bil kljub vsemu bolj domač z mačkami kot s plazilci.

Še nekaj papeževih daril:

Druga papeževa darila se proda bolj diskretno in je nemogoče izvedeti, kolikšen je znesek od prodaje. “Nihče ne želi govoriti o tem … Mogoče je nekoliko nerodno govoriti, da se darila reciklirajo,” hudomušno pojasni notranji vatikanski vir.

Modna smernica preprodaje daril, ki se je leta 2000 razširila po spletnih straneh kot PriceMinister (zdaj Rakuten) ni uradno zajela Vatikana. Vendar razporeditev sredstev, ki jih pridobijo od prodaje in jih namenjajo najbolj ubogim, zelo nazorno kaže, kje se nahaja “srce” Cerkve, kje je njen “zaklad”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Lucija Rifel.

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.