Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako naj izberem dobrega birmanskega botra?

St Francis de Sales basilica. Catholic mass. Adult confirmation ceremony. Bishop wearing white miter. France. 05-31-2023

godongphoto | Shutterstock

Naša družina - objavljeno 05/02/24

Na kaj vse si lahko pozoren pri izbiri?

Približuje se čas, ko bodo po slovenskih župnijah mladi prejeli zakrament svete birme. To je zakrament, ki predstavlja potrditev birmancev v veri in milosti, ki so jo prejeli že ob krstu.

Pri birmi so mladi deležni darov Svetega Duha: daru modrosti, umnosti, svéta, moči, vednosti, pobožnosti in strahu Božjega. Navadno se priprave začnejo dve leti pred prejemom zakramenta. Pomemben del priprave je tudi izbira birmanskega botra.

Birmanski boter ni le oseba, ki birmanca pospremi od klopi do škofa in mu kupi darilo. Boter je nekdo, ki birmancu pomaga skozi vse življenje. Najprej ga spodbuja k čim bolj temeljiti pripravi na zakrament svete birme, nato ga spremlja pri samem obredu, pozneje pa ga spodbuja pri zorenju v veri in mu pomaga tudi pri vsakdanjih življenjskih težavah.

Izbira botra je pomembna odločitev, zato z njo ne odlašaj do zadnjega trenutka. K izbiri te bo ob pravem času zagotovo spodbudil župnik, vendar lahko o izbiri začneš razmišljati že prej.

Kako začeti?

Včasih se zgodi, da za botra ni očitnega kandidata ali pa je kandidatov več. Za nasvet lahko v tem primeru prosiš starše, župnika, kateheta ali pa morda prijatelje, brate oziroma sestre, ki so že prejeli zakrament svete birme in imajo izkušnjo z iskanjem botra.

Verjetno najpomembnejši napotek pri izbiri botra pa je, da moliš za milost dobre izbire. Ni treba, da je molitev dolga, prošnjo lahko na primer vključiš v jutranjo ali večerno molitev.

Pogoji za botrstvo

Boter ne more postati kar vsak. To je pomembna in odgovorna naloga, za katero mora oseba izpolnjevati nekaj pogojev. Ko razmišljaš o botru, ne pozabi tudi na to. Birmanski boter mora dopolniti vsaj šestnajst let.

Biti mora katoličan, ki je že prejel zakrament svete birme in bil pri obhajilu. Živeti mora v skladu z vero (npr. boter ne more biti nekdo, ki živi v zunajzakonski skupnosti oz. je le civilno in ne cerkveno poročen), za botra si ne moreš izbrati enega od staršev.

Zgled in zaupanje

Boter naj bo nekdo, ki mu zaupaš in se z njim lahko pogovarjaš. Naj bo to nekdo, za katerega veš, da ti bo na razpolago, ko boš v življenju trčil ob težave ali dvome. Naj bo to nekdo, ki ga spoštuješ in se po njem zgleduješ. Boter ti je lahko za zgled na različnih področjih, predvsem pa je pomembno, da je iz njegovega življenja razvidno, da hodi za Jezusom.

Tako ti bo lahko dal močno duhovno podporo. Pri tem ni treba, da se pri izbiri omejuješ le na sorodnike. Birmanskega botra lahko najdeš tudi med prijatelji, župljani, skavti … V Katekizmu Katoliške cerkve je zapisano: “Med birmanci in botri nastane duhovno sorodstvo.”

Reden stik

Naloga botra je, da postane tvoj mentor in da skupaj zgradita kakovosten odnos. Zato je pomembno, da pomisliš tudi na to, kakšen odnos imaš s svojim kandidatom za botra v tem trenutku. Se vidita enkrat na leto? Ali sta že kdaj imela oseben pogovor? Ali se vidita le v družbi? Seveda se odnos med birmancem in botrom z leti razvija in raste.

Vendar pa naj bo boter nekdo, s komer imaš (in želiš imeti) reden stik. Morda v živo, morda po telefonu ali družbenih omrežjih. Pogoj za dobro mentorstvo je to, da te boter spremlja in da je vključen v tvoje življenje. Dober odnos z botrom ti je lahko v veliko pomoč v času odraščanja.

Naj ne pretehta darilo

Pri izbiri botra se lahko hitro zgodi, da ne ocenjujemo le osebe, temveč tudi darila, ki s to osebo pride. Računalnik, ura, motor – vse se bo prej ali slej pokvarilo. Botrstvo pa je darilo, ki bo trajalo za vedno, saj je tvoj boter pripravljen imeti vlogo mentorja za vse življenje.

Pri tem pa ne pozabi tudi na to, da je glavno in neprecenljivo darilo pri birmi že prejem darov Svetega Duha. Ko si v svojo izbiro prepričan, ti ostane še zadnja naloga – pojdi do njega in ga vprašaj, ali je pripravljen sprejeti vlogo tvojega birmanskega botra. Če je le mogoče, botra obišči osebno in si za srečanje vzemi dovolj časa za pogovor. Naj bo to lep začetek vajinega odnosa.

Avtorica prispevka je Klara Tomažič.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
birmaboter
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.