Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Jezuit, ki je stkal vez med Slovenci in Kitajci, dobil obeležje sredi Ljubljane

Ferdinand Avguštin Hellerstein Ljubljana

Marko Mesojedec | Družina

Urška Kolenc - objavljeno 06/02/24

Sredi Ljubljane si lahko ogledate repliko zvezdnega opazovalnika, ki ga je zasnoval slovenski jezuit, misijonar na Kitajskem Ferdinand Avguštin Hallerstein

Ferdinand Avguštin Hallerstein je bil jezuitski misijonar, priznan astronom, matematik, kartograf in diplomat. Od leta 1739 in vse do smrti je deloval na Kitajskem pod imenom Liu Songling. V 36 letih bivanja na Kitajskem se je posvečal področju astronomije in matematike.

Rodil se je 27. avgusta 1703 v Ljubljani, dom njegovih prednikov je bil na Ravbarjevem gradu v Mengšu. Odraščal je v veliki družini, imel je štiri brate in sedem sester. Veliko časa je preživljal pri sorodnikih v Dolu, ki so razpolagali z bogato knjižnico, od koder je črpal znanje že kot otrok.

Še več o misijonarju:

Misijonar na Kitajskem

Na šolanje se je odpravil v Ljubljano, kjer je po koncu gimnazije tudi vstopil v jezuitski red. Študij več smeri je nadaljeval v Leobnu, Celovcu, na Dunaju in v Gradcu.

Po šestih letih med jezuiti je zaprosil za odhod in delo v misijone. Želja se mu je uresničila osem let pozneje. Kljub oddaljenosti od domovine je ostajal povezan s slovenskim jezikom in kulturo, o čemer priča tudi izvod slovenske pesmarice, ki so ga našli v pekinški jezuitski knjižnici.  

Kitajci so njegovim natančnim astronomskim izračunom pripisovali velik pomen. Leta 1746 je postal predstojnik dvornega astronomskega in matematičnega oddelka. Svojo službo je opravljal vse do smrti 29. oktobra 1774. Kljub prošnji, da bi se upokojil že prej, je cesar leta 1773 zavrnil njegovo prošnjo za upokojitev.

Ugleden znanstvenik

Med njegove vidnejše znanstvene uspehe sodita natančen izračun števila prebivalstva Kitajske in določitev zemljepisne širine Pekinga. Zaradi velikega ugleda ter odličnega znanja kitajskega in portugalskega jezika je bil med drugim uspešen diplomat in pogajalec na cesarskem dvoru.

Ob 300-letnici njegove smrti leta 2003 so po njem poimenovali asteroid, ki so ga januarja 1999 odkrili slovenski astronomi.

Rezultati njegovih astronomskih opazovanj so pozornost vzbujali tudi v Evropi, redno je sodeloval znanstvenimi ustanovami v Evropi, kot je londonska Kraljeva družba, Cesarski astronomski observatorij na Dunaju in Akademija v St. Peterburgu.

Replika opazovalnika v Ljubljani

Prav danes so v Ljubljani odkrili repliko zvezdnega opazovalnika, ki ga je Hallerstein zasnoval med svojim življenjem na Kitajskem. Težak je štiri tone in visok več kot tri metre. Gre za darilo Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske Ljubljani kot spodbuda za nadaljevanje kulturnih stikov med obema državama. Ogledate si ga lahko ob Šentjakobskem mostu pred Gruberjevo palačo, na koncu Grudnovega nabrežja.

Tags:
znanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.