Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Mama in uspešna podjetnica: “Najbolje se je prepustiti in se ne obremenjevati na obroke”

Karmen Meze

Fotografija je last Karmen Meze.

Katarina Berden - objavljeno 08/02/24

Ženska ženski – podjetnica in soustanoviteljica podjetja La Popsi, žena in mamica Karmen Meze

Karmen Meze je žena in mlada mamica dvema fantkoma. Že kot deklica se je s prijateljico Nežo Mlakar odločila, da bosta nekoč skupaj nekaj ustvarili in bosta v tem uspešni. Ko sta postali mamici, sta svojim otrokom začeli pripravljati zamrznjene sadne deserte, ki so čisto prehitro izginjali iz njunih skrinj.

Tako je nastala ideja in s pomočjo projekta Štartaj Slovenija je nastalo podjetje La Popsi, izdelki pa so leta 2018 postali produkt leta.

Kako se Karmen spominja začetkov karierne poti, kako usklajuje vlogo mamice in podjetnice in kakšen nasvet bi dala nekaj let mlajši Karmen, ki stopa na poslovno pot? Preberite.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Moj idealen začetek dneva je, ko se zbudim kar zgodaj, okrog 5.45, se v miru uredim, odpeljem otroke v šolo in grem na fitnes. Tako sem do osmih že čisto pripravljena za dan, ki je pred menoj.

Karmen Meze

2. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Biti urejena je zame pomembno, ker se potem dobro počutim. Zdi se mi, da torbica, čevlji, pas, frizer … ni stran vržen denar, ampak je kar pomembna investicija, če ti to dosti pomeni.

3. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Najbolj se duhovno napolnim, če grem čez dan za petnajst minut ali pol ure na sprehod in če preberem kako dobro knjigo, da lahko za tistih nekaj minut v dnevu pobegnem v neke druge misli.

4. Izkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Izkušnja, za katero sem res hvaležna, so seveda otroci, ampak če pomislim prav na izkušnjo, je to, da sem tri dni po prvem porodu res hudo zakrvavela. Povedali so mi, da če bi minilo še nekaj minut, bi bilo konec. To bližnje srečanje s tem, da je v resnici zelo hitro lahko vse minljivo, mi je dalo največ in res, res vsak dan živim dan v polnosti.

Karmen Meze

5. Glede na vse izkušnje, ki ste jih že pridobili, kakšen nasvet bi dali mladi Karmen, ki ravno stopa na poslovno pot?
Mogoče to, da naj se manj obremenjuje zaradi stvari, da bolj spusti, ker ima življenje svoj načrt in ta načrt je pravilen. Najbolje se je prepustiti in ne obremenjevati naprej in na obroke, ker je to zelo naporna stvar. To sem jaz dobro znala.

Hkrati pa tudi to, da je prav, da greš velikokrat z glavo skozi zid, čeprav drugi temu nasprotujejo, in da poslušaš sebe. Če bi tako začela, bi si rekla: “Bravo, Karmen!”

6. Ko sta z Nežo postavljali temelje podjetja, sta verjetno razmišljali o možnih ovirah in izzivih. Katere ovire so se izkazale za manjše, kot sta pričakovali? Kaj pa vaju je morda presenetilo in je bilo težje, kot sta mislili?
Nisva dosti razmišljali o ovirah in izzivih. Samo šli sva in naredili. Kar je morda težje, kot sva mislili, je to, da sva ugotovili, da je sladoled res sezonski posel. Sicer smo nekoliko spremenili navade, ampak takrat v projektu Štartaj Slovenija je bil marketing zares močan.

Te navade trajajo nekaj časa, ampak ravno tako kot pridejo, lahko tudi grejo. V nekem odstotku so tako čez kaki dve leti izzvenele. La Popsi je ostal sezonski posel in to, kako preživeti zimo, je gotovo najhujši izziv, ki si ga nisva tako predstavljali.

Kaj je bilo pa lažje, kakor sva si predstavljali, sploh če se osredotočim na projekt Štartaj Slovenija? Osebno me je bilo zelo strah tistega prodajnega dne, ko te kamere tri ure snemajo v trgovini in prodajaš svoj izdelek na očeh cele Slovenije.

Sploh meni, ki sem malenkost bolj introvertiran tip kot Neža, je bil to zares zalogaj, ampak sva ga speljali tako, kot sva se odločili. Še danes, ko mi kdaj malo pade motivacija in me je česa zares strah, si pogledam ta posnetek na YouTubu. 😊

Karmen Meze

7. Kako usklajujete materinsko vlogo in uspešno poslovno pot? Kaj vam predstavlja izziv? Kako postavite ločnico med delom in časom za družino?
Težko. Bodimo realni, največji problem je čas. Jaz vsak dan otroke v vrtcu in šoli pobiram ob treh popoldan, potem sem praktično taksi za starejšega in animacija za mlajšega.

Če premalo spim, je lahko kakšen dan res naporen, ker se ponavadi ob osmih usedem nazaj za računalnik in delam. Če delam predolgo, je naslednji dan kar težek, tako da predvsem to, da si naspan in imaš dovolj časa, da narediš vse, kar si si zamislil.

8. V službi ste imeli naporen dan – nosite delo in težave domov? Kako se temu izognete?
Mislim, da je nemogoče samega sebe, ko prideš domov, stoodstotno obrniti in reči, da bo zdaj drugače.

Dela ne nosim domov, od štirih do osmih, ko gresta otroka spat, poskušam dati telefon na stran, jima pa povem, da sem imela naporen dan, da dan ni bil najboljši in da bom zelo vesela, če me bosta lahko malo bolj razumela, ker bom na takšen dan morda malo prej izgubila živce ali pa bom imela malo manj energije. Povem jima, da to ni zaradi njiju, ampak zaradi dneva, ki je bil tak, kot je bil.

9. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
V bistvu šele takrat vidiš, koliko imaš lahko nekoga res rad in da bi zanj naredil vse, ne glede na situacijo. Ne glede na to, da je težka vloga, je ta ljubezen dejansko brezpogojna. Zelo lepo je biti mami. 😊

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Ker imamo res posebno energijo in delujemo na čisto drugačen način. Lepo je, ker lahko začutimo materinsko ljubezen, za katero se mi zdi, da pri moških ni in ne more biti enaka. Lepo je, ker stvari vidimo z drugačne perspektive. Lepo je biti ženska.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.