Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Lotila sta se obnove vaške cerkve, v kateri želita nekoč krstiti svojega otroka

messein, église, couple

Avec l'accord de Jean-Louis et Marie-Lorraine

Cécile Séveirac - objavljeno 14/02/24

Propadajoči cerkvi bodo nadeli nov sijaj

Jean-Louis in Marie-Lorraine sta tridesetletna zakonca iz Francije. On je javni uslužbenec, ona medicinska sestra. Zadnji dve leti živita v vasi Messein (Meurthe-et-Moselle), kjer le nekaj metrov od njunega doma stoji majhna cerkev, posvečena svetima Petru in Pavlu.

Tako zunanjost kot notranjost cerkve nista prav nič privlačni. Objekt obdaja vlaga, stene so dotrajane, klopi plesnive, na zvoniku so zavetje našli golobi … Cerkev služi svojemu namenu le takrat, ko umre kdo od domačinov in v njej obhajajo pogrebno sveto mašo.

messein, église, patrimoine

Jean-Louis in Marie-Lorraine sta dejavna katoličana. V začetku januarja sta se odločila, da bosta cerkev obnovila in vsaj malo olepšala njeno klavrno podobo. “Videti tako zapuščeno Božjo hišo se nama je zdelo res žalostno,” sta povedala za francosko Aleteio. “Odločila sva se, da greva k župniku in županu ter ju prosiva za pooblastilo, da lahko sama vodiva manjša vzdrževalna dela.”

Naklonjeni obnovi

Tako župnik kot župan sta pozdravila pobudo mladih zakoncev. “Videti samoiniciativnost prebivalcev za takšen projekt je prava redkost, le kdo tega ne bi cenil,” priznava župan mesta Daniel Lagrange. “Cerkev ni bila v uporabi dobrih deset let, v kraju ni več veliko verujočih. Da nekateri posamezniki želijo pomagati, je dobro, to pozdravljam. Iz propadajoče cerkve bomo skušali znova obuditi prostor za življenje,” dodaja.

Občina bo finančno poskrbela za vse pripomočke, ki jih bodo delavci potrebovali pri obnovi notranjih prostorov: barve, omete, čistila itd.

messein, église, patrimoine

Na pomoč priskočilo tudi nekaj domačinov

Ne nazadnje pa bo treba vložiti veliko več, kot je nekaj potez s čopičem, da bo cerkev spet oživela. “Začeli smo tako, da smo z zvonika odstranili štiri kubične metre golobjih iztrebkov. Prepleskati moramo stene, mizar bo poskrbel, da bodo klopi znova uporabne,” pojasnjuje Jean-Louis.

Že na začetku je pri obnovi priskočilo na pomoč nekaj vaščanov, pretežno upokojencev. Preostali so prijatelji mladih zakoncev. Čeprav niso strokovnjaki za tovrstna dela, je Jean-Louis prepričan: “Z dobro voljo lahko naredimo nekaj dobrega.”

messein, église, patrimoine

Cerkev kot stičišče kraja

Če bo šlo vse po načrtih, bo mladi par v teh dneh na svet pozdravil svojega prvega otroka. Hitro se jim je porodila ideja, da bi ga v prihajajočih mesecih krstila v obnovljeni cerkvi. Prav tako je maja že predvidena slovesnost po končanih obnovitvenih delih. Župan upa, da bodo v cerkvi kdaj priredili kakšen koncert.

Jean-Louis in Marie-Lorraine sta pripravljena prevzeti skrb za cerkev tudi v prihodnje. “Imava ključe, tako da bova skušala cerkev večkrat odpreti za obiskovalce. Ideja je tudi, da bi v njej večkrat obhajali mašo. Trenutno se osredotočamo na gradbeni del prenove, vendar bomo našli način, da to cerkev resnično oživimo.”

Čudovit zgled, da tudi mi prevzamemo pobudo in poskrbimo tudi za cerkve po naših krajih, kajne?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.