Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Resnično pomembno vprašanje za postni čas

Kobieta z kubkiem kawy wpatruje się w mglisty poranek we wschodzące słońce

fizkes | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 15/02/24

Jezus nam ponuja geslo, ki naj nas spremlja v postnem času: "Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce"

Postni čas je edinstveno obdobje v cerkvenem koledarju, ki se osredinja na odmik od tega sveta. Kakor je Jezus odšel v puščavo, da bi molil, se tudi mi odpravimo v puščavo, da bi premislili o svojem življenju in stanju svoje duše.

Sv. Janez Pavel II. je v svoji postni poslanici leta 1980 še posebej poudaril, da je post čas, ko naj preverimo “zaklade” v svojem življenju:

Duh pokore in njeno udejanjanje nas spodbujata, da se iskreno ločimo od nepotrebnih dobrin in včasih celo od tistih nujnih, ki nam preprečujejo, da bi v resnici “bili” takšni, kakršne nas želi imeti Bog: “Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.” Ali je naše srce navezano na materialno bogastvo, na premoč nad drugimi, na prefinjene načine prevlade? Če je tako, potrebujemo Kristusa, velikonočnega Osvoboditelja, ki nas lahko, če si tega želimo, osvobodi vseh vezi greha, ki nas stiskajo.

Sv. Janez Pavel II. nadaljuje s pozivom, naj ne le prepoznamo lažnih zakladov, ki se jih oklepamo, temveč naj se jih tudi znebimo:

Pripravimo se na to, da se bomo obogatili z milostjo vstajenja, in se znebimo vseh lažnih zakladov: materialne dobrine, ki jih ne potrebujemo, so pogosto pogoj za preživetje milijonov človeških bitij. Poleg tega na stotine milijonov ljudi poleg golega preživetja čaka, da jim pomagamo zagotoviti potrebna sredstva tako za njihov lastni polni človeški napredek kot za gospodarski in kulturni razvoj njihovih držav.

Na ta način lahko očistimo svoja srca z nepristranskostjo in dobrodelnostjo. Razdamo lahko svoje zaklade, da bodo drugi lahko uspevali.

Na začetku tega postnega časa se vprašajmo, kaj v življenju resnično cenimo, in se poskušajmo znebiti vsega, kar bi nas lahko oddaljilo od Boga.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.