Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je pomembno, da družina obeduje skupaj

Hispanic Family Enjoying Meal At Table

Monkey Business Images | Shutterstock

Melita Košir - objavljeno 17/02/24

Družine, ki skupaj jedo vsak dan, so bolj povezane

Si predstavljate Ljubljano brez Prešernovega trga? Novo Gorico brez Bevkovega trga? Maribor, Kranj ali Celje brez Glavnega trga? No, to bi bile naše družine brez skupnega obroka.

Je že res, da čez dan otroci jedo ponavadi zunaj, mi odrasli tudi. Prav. Kje pa se bomo srečali doma? Eno najlepših in najmočnejših srečanj doma je srečanje za skupno mizo: povežeta se fizična potreba po hrani s čustveno in duhovno po srečanju.

Darilo družini

Večkrat popoldan s polno glavo načrtov vprašam Jezusa, kaj imam za postoriti tisti dan. In on mi vedno reče: “Skuhaj jim večerjo.” Moje kuhanje preprostih večerij vsak dan je moje darilo moji družini. Poleg tega se mi zdi, da sem, ko se zberemo za mizo, kot kraljica, ki lahko postreže svoje goste – s to razliko, da naši “gostje” “kraljici” pomagajo.

Miza je prostor, kjer se zberemo vsi oguljeni od dneva, ki je za nami. Počasi se nam vračajo moči in pogosto opazim, kako sitni smo bili, ko smo se zbrali za mizo in kako veseli gremo potem naprej v življenje.

Ko sem bila samska, mi je bilo najtežje od vsega, da sem včasih jedla sama, saj hrana ni namenjena le hranjenju, ampak druženju, veselju; hrana je predokus nebeške gostije – in gostije ni, če si sam.

Zakaj so vsakodnevni obroki tako pomembni?

  • Poskrbimo za zdrave, uravnotežene obroke,
  • otroke naučimo zdravih prehranjevalnih navad,
  • podelimo svoja doživetja, razmišljanja, čustva in se kot družina močneje povežemo,
  • učimo se spoštljive komunikacije in lepih navad pri mizi,
  • otroci se učijo osnovnih veščin: priprave obrokov, priprave in pospravljanja mize, organiziranja časa,
  • otroci se počutijo varne, ker so določene stalnice; družinsko življenje je lažje načrtovati.

Vadimo pravila lepega vedenja

Pri mizi podelimo dan, ki je za nami. Povemo, kaj se nam je lepega zgodilo. No, k temu morava pri nas z možem vedno znova vabiti otroke – veliko lažje je namreč špikati in podučevati sorojence, kot pa pomisliti, kaj lepega bi lahko pri skupni mizi povedal – a dobro vzdušje pri mizi je naloga vseh, jih učiva.

Tu se navadijo osnovne olike – vsaj toliko, da se jih ljudje ne bodo izogibali, ko bodo jedli. Zato se pri vzgoji za mizo velja vztrajati: da našim otrokom ne bo nerodno, ko bodo šli v svet.

Ne nazadnje v korist enemu skupnemu obroku na dan govori tudi statistika: dokazano je, da so družine, ki jedo vsak dan skupaj, bolj povezane, da imajo otroci bistveno manj čustvenih težav in so pozneje na višji akademski ravni.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.