Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sin prosi za psa. Naj mu željo izpolnim?

Boy and dog

Soloviova Liudmyla | Shutterstock

Naša družina - objavljeno 19/02/24

Starši se pogosto bojimo novih obveznosti, a se hišni ljubljenček tudi nam usede v srce

Vprašanje bralcev:

Otrok si že več mesecev želi psičko, ampak mu jo odrekava. To se nama zdi zelo zahtevno. Pred kratkim je situacija pripeljala do skrajnosti, začel je kričati in jokati, da mu samo midva ne dovoliva ljubljenčka. Da sva grozna starša. Star je sedem let in res ne veva, ali bo skrbel zanj ali ne in bo to v bistvu najina naloga.

starša sedemletnika

Odgovarja Andreja Poljanec, zakonska in družinska terapevtka:

Dragi starši! Prav vesela sem, da sta pisala! Psički so za otroke res močan magnet. Še posebej mladički so prav ustvarjeni tako, da se nam s svojimi nežnimi, včasih celo nekoliko smešnimi potezami močno prikupijo. Pasji mladički so neverjetno igrivi, zaupljivi, crkljivi pa tudi vodljivi. Pri edincih je kužek lahko še posebej dragocen tovariš.

Seveda pa psiček zahteva družinsko obravnavo! Morda imata z možem nekoliko različni mnenji in potrebujeta iskren pogovor. Če ima kdo od vaju strahove, finančne razloge, alergije, je pogosto službeno odsoten ipd., je seveda treba pretehtati različne scenarije. Lahko bi razmišljali tudi o manj zahtevnih ljubljenčkih, vendar je ob tem smiselno presoditi, ali bi tudi “nadomestek” otroku predstavljal dovolj veselja. Z otrokom se pogovorite tudi, kaj sploh pomeni skrb za domačo žival.

Prednosti hišnega ljubljenčka so za otroka sicer številne: mehkoba in crkljanje ga pomirjata, igrivost razvedri in pomaga pri dobrem počutju, ga navdaja z veseljem. Psičkove potrebe po hrani, vodi, sprehajanju ipd. pri otroku spodbujajo razvoj sočutja, ob skrbi zanje pa otrok razvija tudi odgovornost, motivira se za gibanje in stik z naravo itn. Vse to dobro vpliva tudi na razvoj samopodobe, saj je otrok ob skrbi za kužka vedno bolj spreten in suveren.

Včasih sicer potrebuje več spodbude in opominjanja, drugič je bolj motiviran, sčasoma pa se določenih obveznosti navadi in jih sprejme kot del življenja. To ne pomeni, da kdaj ne jamra oziroma se mu za ljubljenčka ne ljubi poskrbeti, a ravno s tem razvija vztrajnost, sočutje in skrb tudi, ko mu je težko.

Res je, da se starši pogosto bojimo novih obveznosti, vendar se hišni ljubljenček potem tudi nam usede v srce in nam popestri ali pa olajša marsikateri trenutek.

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.