Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Ste tudi vi slabe volje, ker so otroci spet zboleli, pa ravno med počitnicami?

Sick children

Tina Martinec Selan | Aleteia

Tina Martinec Selan - objavljeno 22/02/24

V čem je finta, da družine z majhnimi otroki zbolijo ravno na dopustu?

Takole med šolskimi počitnicami obujam spomine na nekaj let nazaj, ko so bili otroci še v vrtcu in nižjih razredih osnovne šole. Mislim, da niso minile niti ene počitnice, da ne bi otroci zboleli, pa lahko rečem, da v splošnem sploh niso bili veliko bolni. Pravzaprav se mi zdi, kot da so se vse njihove viroze in vnetja skoncentrirali na počitniški čas.

Komaj čakamo počitnice, potem pa zbolimo

Kakšna ironija. Počitnice, ki se jih vsi v družini veselimo, včasih načrtujemo odhod nekaj mesecev vnaprej, saj je treba rezervirati apartmaje, hotel ali camping, splanirati pot … To je čas, ki je skrbno načrtovan, domišljen in tako zelo zaželjen, saj smo končno lahko skupaj brez vsakodnevnega stresa in tempa, ki ga narekujejo vrtec, šola in služba. Pa ravno takrat se zgodi, da zbolijo en, dva ali vsi otroci in včasih še starši povrh.

V čem je finta? Sama sem se večkrat spraševala, kaj je smisel vsega skupaj. Mar ne bi raje ostali doma in si prihranili denar, čas in pakiranje, če pa smo po prihodu na morje itak nekaj dni merili vročino ali brisali bruhanje? Zakaj smo se vsi veselili zimskih počitnic in aktivnosti na snegu, potem pa sem mrzlično ugotavljala, ali ima hči take vrste vnetje ušes, da so potrebni antibiotiki, ali gre za virusno vnetje? Mimogrede, med mojimi otroki je imela samo najmlajša vnetja ušes, pa še to le dvakrat ali trikrat v življenju, ampak ja – uganili ste. Vedno je vnetje ušes prišlo na dopustu, daleč stran od pediatra.

Sick children

Zakaj zbolimo ravno na dopustu?

Zakaj otroci tako pogosto dobijo virozo ali vnetje ravno med počitnicami? Bolj kot premišljujem, bolj se mi zdi, da je razlog v tem, da smo na dopustu končno malo bolj sproščeni. In ko naše telo ni več konstantno v stresu, ki ga prinaša naš vsakdanjik ter si lahko malo oddahne, očitno tudi imunski sistem popusti svoje “zavore” in ugotovi, da je v telesu nekaj vsiljivcev, ki jih bo potrebno uničiti z nekaj dnevi povišane telesne temperature in vnetega grla ter nosu. Napol se šalim, ampak mogoče je res nekaj na tem …

Saj imamo verjetno vsi odrasli to izkušnjo, da včasih zbolimo ravno tisti dan, ko smo po dolgih mesecih trdega dela oddali npr. diplomo, zahteven projekt, podpisali novo pogodbo v službi, zaključili kakšno poglavje, ki nam mesece ni dalo spati. S trenutkom sprostitve se oglasi naše telo, ki reče: “Hej, tudi jaz sem tukaj. Mesece sem bilo v drugem planu, zdaj pa je čas, da poskrbiš tudi zame.” In ker ga dolgo časa nismo znali opaziti in mu privoščiti počitka, nas mora na to opozoriti z boleznijo.

Kako si osmisliti počitniški čas, če nas preseneti bolezen?

Najhuje je sprejeti, da bodo šli naši načrti, ki smo se jih veselili, vsaj deloma v nič. To nas udari po našem občutku, da je vse v naših rokah. Pa nam bolezen sporoči, da nismo vsemogočni in da se včasih stvari odvijejo po drugačnem scenariju.

Mi smo ta čas dopustniških viroz prebrodili tako, da smo sprejeli, da pač ne bomo ves čas vsi skupaj, ampak da gredo zdravi vseeno lahko npr. na plažo, na sprehod ali na izlet, bolniki in en od staršev (tu sva se malo menjala, tako da sva oba prišla na svoj račun) pa so ostali doma in počivali. Ni namreč pravično, da bi polovica družine zdrava čepela doma, medtem ko lahko zdravi lepo izkoristijo dan.

Pravi izziv je bil, da sem se včasih potegnila ven iz negativnega razmišljanja in občutka, zakaj nam je tega treba. Če so bile noči zelo neprespane, ker je bilo treba veliko vstajati zaradi bolnih otrok, sem potem izkoristila čez dan in šla spat takrat, ko so tudi oni zaspali. Ko sem sprejela, da ne bo nič hudega, če bo otrok nekaj dni malo več gledal risanke, če bova z njim doma malo risala in brala, če bom malo več kuhala čaj, potem je šlo samo še navzgor. Bo že res, da tudi miselna naravnanost dela svoje in da se vse stvari hitreje pozdravijo, če je prisotna vedrina in občutek, da nismo vsega zamudili.

Najhujši je čas, ko so otroci še zelo majhni in je bolezni res več. Po nekaj letih postane to bolj kot ne oddaljen spomin, saj se imunski sistem utrdi, otroci so bolj odporni in počitnice postanejo spet malo bolj podobne temu, kar je njihov namen.

Vsem družinam z malčki želim, da bi čim bolj zdravo in vedro prebrodile ta čas. In če se vam zdi, da so čisto vsi drugi otroci med počitnicami zdravi ter se igrajo v parkih, na smučiščih ali ob morju, le vaši so spet zboleli, naj vas kar takoj potolažim, da ni tako. Nekaj dni potrpljenja, pa bo bolje in tudi vi boste lahko spet na igrišču.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.