Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je post čas resnice

Grupa ludzi trzyma się za ręce i modli się przy Pismie Świętym

dee karen | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 22/02/24

Post nam razkriva resnico o nas samih in nam pomaga, da prevetrimo svoje življenje ter ga znova uskladimo z Bogom

Postni čas je obdobje v cerkvenem koledarju, ko se lahko nekoliko umaknemo in ugotovimo, kdo smo v resnici in kje smo zaostali glede Božjega načrta za naše življenje.

Sv. Janez Pavel II. je o tem vidiku postnega časa premišljeval v postni poslanici leta 1981:

Postni čas je obdobje globoke resnice, ki prinaša spreobrnjenje, vrača upanje in s tem, ko vse postavi na pravo mesto, prinaša mir in optimizem.

Sv. Janez Pavel II. post še posebej prepoznava kot čas, ko naj bi temeljito prevetrili svoj odnos z Bogom:

Postni čas je obdobje, ki nas sili k premišljevanju o našem odnosu z Očetom; znova vzpostavlja red, ki bi moral vladati med brati in sestrami. Postni čas je obdobje, ki nas naredi soodgovorne drug za drugega; odtrga nas od naše sebičnosti, majhnosti, neprijaznosti in napuha; je čas, ki nas razsvetli in nam pomaga bolje razumeti, da moramo, tako kot Kristus, služiti tudi mi.

Sv. Janez Pavel II. nadaljuje ta premislek z vprašanji, s katerimi naj bi se v postnem času ukvarjali vsi:

Da, post je čas resnice. Iskreno, pošteno in preprosto preučimo sami sebe. Naši bratje in sestre so med ubogimi, bolnimi, odrinjenimi, ostarelimi. Kakšno ljubezen imamo? Kakšno resnico?

Zato odprite svoje misli in se ozrite okoli sebe, odprite svoja srca, da boste razumeli in sočustvovali, odprite svoje roke in pomagajte. Kot veste, so potrebe velike. Zato vas spodbujam, da velikodušno sodelujte pri tej delitvi.

Prevetrimo torej svoje življenje in poskušajmo ugotoviti, kako živimo v skladu z resnico evangelija.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.