Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Težave s čemerno, jezno najstnico? Nekaj nasvetov za mame

Young teenage girl with smartphone in the room

Halfpoint | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 28/02/24

Ali kar ne morete najti povezave s svojo najstniško hčerko?

Številne mame nekega dne doživijo pravi šok. Njihova hčerka, ki je bila od nekdaj tako živahna in je tako rada klepetala, da je ni bilo moč ustaviti, se je skoraj čez noč spremenila v čemerno najstnico. Še vedno je lepa in ljubka, a pogosto je slabe volje, nič več nam noče pripovedovati o stvareh, ki jo zanimajo, hitro je užaljena ali celo objokana … Zdi se, kot da je ni stvari, ki bi jo lahko pripravila do tega, da bi se vam spet zaupala ali da bi z njo lahko klepetale kot nekdaj.

Tukaj je nekaj predlogov, kako pristopiti k najstniški hčeri. Z njimi lahko poskušate znova obuditi pogovor med mamo in hčerjo. Ni nujno, da bodo vsi delovali, mogoče celo noben ne bo deloval v celoti, a s tem boste poskušali nekaj načinov, da se ji spet približate in obnovite zaupnejši odnos med vama.

1
Ne zaslišujte je

Mame se moramo zavedati, da je čas, ko otrok pride iz šole, zanj čustveno zelo naporen. Dekleta so v najstniških letih izjemno navezana na svoje sošolke in prijateljice, zato jih vznemiri karkoli, kar je med časom v šoli lahko šlo narobe. Lahko da so hčerko sošolke opravljale, lahko da se je sprla s svojo najboljšo prijateljico, lahko celo, da se počuti izključeno iz svoje družbe.

Pomembno je, da je ne zaslišujemo, pač pa ji damo nekaj minut, da se uglasi na “domačo frekvenco”, nato pa ji zastavimo kakšno vprašanje v smislu: “Kakšen je bil tvoj današnji dan od 1 do 10?” ali “Kako sta se z Evo pogovorili o včerajšnjem sporu med malico?” Tudi če bo odgovorila na kratko, boste vseeno lahko začutili njeno “temperaturo” in morda lahko navezali pogovor na še kakšen stavek ali dva.

Teen and mom

2
Pogovor naj poteka med skupno aktivnostjo

Znano je, da se najstniki lažje odprejo, kadar imajo občutek, da ni vsa pozornost izključno na njih, npr. med vožnjo v avtu, med sprehodom … Če boste do hčerke pristopili prijazno in sproščeno, a ne preveč zavzeto (naj nima občutka, da je vaša dobra volja odvisna od njenega razpoloženja, saj jo bo dodatno razjezilo, če je slabe volje), se bo lažje odprla.

Prav tako delajo čudeže skupna opravila, npr. prosite jo, naj vam pomaga pospraviti posodo iz stroja, olupiti krompir ali oprati solato, in med skupnim vrtenjem po kuhinji se bo lažje sprostila in odprla, saj ne bo imela občutka, kot da je na zaslišanju.

3
Zavedajte se, da večinoma ne gre za vas

Mame znamo biti ob jeznih, zamerljivih najstnikih hitro prizadete, saj imamo občutek, da je nekaj narobe z nami; da nismo dobre mame, da z otroki nimamo dobrega odnosa, da ne znamo pristopiti in podobno. Ali celo mislimo, da je najstnica jezna na nas osebno. Resnica je, da v veliki večini primerov ni jezna na nas, pač pa na nas svojo jezo v nemoči le projicira.

Primer: v šoli se je skregala v prijateljicami in ugotovila, da so jo v njeni odsotnosti opravljale. Zato je jezna in žalostna, ker pa teh čustev še ne zna in ne zmore racionalno predelati, se “znese” nad nami, ker smo pač pri roki. Že samo zavedanje, da ima hčerka nek problem, ki ni vezan na nas, nam lahko odvzame breme krivde, zato se ji bomo približale bolj neobremenjeno in z manj pritiska.

4
Bodite odkrite z njo

Vaša hčerka je ženska, tako kot ste vi. To pomeni, da sta obe čustveni, občutljivi in ranljivi. Začutila bo vašo iskrenost, če se ji približate z odkritostjo in ji poveste, da vam vajin odnos veliko pomeni in da jo imate radi. Da ste tu zanjo, da vam lahko zaupa in da ji želite biti ob strani.

Z njo lahko podelite kakšno svojo osebno izkušnjo, kako vam je bilo hudo, ko ste v njenih letih imeli vi težave s prijateljicami, ocenami ali, denimo, vas je skrbelo zaradi kakšnega drugega razloga. Iskrenost povezuje in odpira vrata za pogovor, saj bo hčerka začutila, da ste ji podobni.

happy teenage girl and mother watching comedy movie on laptop in bedroom

5
Skupni čas dela čudeže

Še posebej, če imate več otrok, je zelo pomembno, da si kdaj vzamete čas samo za vašo najstnico. Povejte ji, da si boste denimo ob koncu tedna vzeli nekaj ur samo zanjo, da bosta šli na tortico ali vročo čokolado. Tega se bo izjemno veselila, dragoceno ji bo, da jo boste postavili na prvo mesto in se za nekaj ur posvetili samo njej. Pogosto se v takih skupnih trenutkih hčerke odprejo, postanejo klepetave kot nekoč in nam zaupajo številne male prigode iz njihovega vsakdanjega življenja.

Presenečene boste, kako veliko boste izvedele v nekaj urah. Naj vam pokaže kakšen hec na telefonu, da se skupaj nasmejita. Vprašajte jo, kaj jo trenutno zanima. Morda gresta lahko skupaj v drogerijo ali trgovino z oblačili, saj so to stvari, ki najstnice zelo zanimajo in jim je dragoceno, če se lahko v teh interesih povežejo s svojo mamo. To vse je dragocen skupni čas; zanjo znak, da niste tako “zatežena mama”, kot si je morda mislila, za vas pa priložnost, da hčerko spet začutite in se povežete z njo.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.