Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se zgodi, če zjutraj prepogosto pritisnemo gumb za dremež

Young sleeping woman and alarm clock in bedroom at home

lenetstan | Shutterstock

Marzena Devoud - objavljeno 01/03/24

Znanstveniki se strinjajo: uporaba gumba za dremež med jutranjim prebujanjem, da bi za nekaj minut podaljšali noč, ima ravno nasproten učinek od tistega, kar si želijo zaspanci

Kar 85 odstotkov ljudi si vsako jutro nastavi budilko za lažje prebujanje. Nekateri ne izgubijo niti sekunde in se v trenutku lotijo vsakdanjih obveznosti, so pa tudi takšni, ki težje vstanejo iz postelje.

Ne glede na to, ali uporabljajo dobro staro budilko ali mobilni telefon, slednji dobro vedo, kje poiskati “gumb za dremež”, ki jim omogoča, da svoj dnevni alarm prestavijo za nekaj minut.

To pa je povsem neučinkovit odziv, pojasnjuje Till Roenneberg, profesor človeške kronobiologije na Inštitutu za medicinsko psihologijo Univerze v Münchnu in avtor knjige z naslovom Internal Time (Notranji čas, op. prev.). Po njegovem mnenju teh dodatnih nekaj minut spanja telesu ne daje dodatnega počitka, pač pa mu oteži prebujanje.

Dejstvo je, da je spanec sestavljen iz več faz, ki so različno globoke. Če zahvaljujoč gumbu za dremež po prvem jutranjem bujenju znova zaspimo, se potopimo nazaj v nov cikel spanja, ki se začne s prvo, globoko fazo, to pa nato prekinemo tako, da se že čez nekaj trenutkov spet zbudimo.

“Spalna lenobnost” in kako se ji izogniti

Maria Konnikova, pisateljica in psihologinja na Univerzi Harvard, v članku, objavljenem v ameriški reviji The New Yorker, pojasnjuje, da to vodi v “spalno lenobnost”. “Spalna lenobnost se nanaša na obdobje med prebujanjem in popolno budnostjo, ko se počutite kot omamljeni. Bolj nenadno se zbudite, močnejša je vaša lenobnost.”

Idealno je, pojasnjuje naprej, če poskušamo čas spanja uskladiti s svojo naravno biološko uro, ki jo uravnava predvsem izpostavljenost naravni svetlobi. Posledica tega je, da bolje spimo in se zbujamo spontano ter z veliko manjšo spalno lenobnostjo.

Kljub temu pa po mnenju nekaterih znanstvenikov uporaba gumba za dremež brez zlorabe – in predvsem če se pri tem ne pogreznete nazaj v globok spanec – lahko pomaga, da se nežno prebudite in iz postelje vstanete “s pravo nogo”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.