Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Po šestih letih raziskav in potrpežljivosti je ovekovečil osupljivo fotografijo

The basilica of Superga and the crescent moon - Photo By Valerio Minato

Photo courtesy of Valerio Minato

Isabella H. de Carvalho - objavljeno 02/03/24

Italijanski fotograf Valerio Minato je potreboval šest let ter veliko raziskovanja in predanosti, da je posnel to fotografijo, ki prikazuje luno, goro in baziliko

Ko se je 42-letni Valerio Minato 15. decembra 2023 prebudil, je bil po lastnih besedah nekoliko “vznemirjen”. Šest let si je prizadeval posneti fotografijo, ki bi prikazovala popolno poravnavo gore Monviso v Alpah na severu Italije, bazilike Superga v bližini Torina in lune. Ker je v letu zelo malo priložnosti, ko so ti trije dejavniki postavljeni v vrsto, je imel Minato zelo majhno možnost za popoln posnetek. Za Aleteio je predstavil zgodbo, ki se skriva za njegovo osupljivo fotografijo.

“Ko se je luna začela dotikati leve strani Monvisa, sem si rekel: ‘Uf, morda je to to.’ Luna je zahajala natančno nad točko, kjer sem jo pričakoval, zato je bila to tudi potrditev vseh izračunov in načrtovanja, ki sem jih opravil,” je o noči 15. decembra povedal Minato. “V čudovitem trenutku, ko je bila luna v popolni sredini, sem posnel fotografijo.”

“Moram reči, da sem bil takrat še vedno nekoliko zaskrbljen, kajti s tehničnega vidika je to zelo težko posneti. Ni preprosto nastaviti fotoaparata v takšnih svetlobnih pogojih, saj je zelo temno, luna pa je zelo svetla,” je pojasnil Minato. “Ko sem prišel domov in začel obdelovati fotografijo, sem ugotovil, da se je vse zgodilo pravilno, in sem se lahko samo začudil. Bil sem resnično srečen.”

Potrpežljivost in predanost, ki se obrestujeta

Minatova fotografija je odtlej zaokrožila po spletu, 25. decembra 2023 pa je bila celo objavljena kot Nasina astronomska fotografija dneva.

“Bilo je nepričakovano in čudovito, da je moja fotografija zmagala, in to na sam božični dan,” je dejal Valerio. “Zaradi tega je bila fotografija, ki se je na družbenih omrežjih že dobro znašla, še bolj opažena. […] Začeli so mi pisati ljudje z vsega sveta.”

Večletne Minatove raziskave, potrpežljivost in predanost so se obrestovale. Torino ter njegove osupljive obrise in spomenike fotografira že 12 let, za ta posnetek pa si je prizadeval od leta 2017.

“Začel sem hoditi po hribovitem območju severovzhodno od Torina, kjer se vidita Monviso in Superga [hrib, na vrhu katerega stoji istoimenska bazilika; op. p.]. Ko sem našel tri ali štiri točke, kjer sta ti dve popolnoma poravnani, sem začel ocenjevati recimo, da sem si zapletel življenje , da bi poskusil narediti zelo drugačno fotografijo od tistih, ki sem jih posnel dotlej,” z nasmehom na obrazu pove Minato.

Poleg raziskovanja popolnih lokacij je moral fotograf skrbno preučiti lunine faze, ki bi omogočile natančno poravnavo. Kot je pojasnil, sta bila v letu le okoli dva dneva, ko je lahko poskusil posneti to fotografijo, v nekaterih letih pa do poravnave sploh ni prišlo.

View this post on Instagram

A post shared by Valerio Minato (@valeriominato)

“Luna je morala pokriti celotno konico Monvisa, to pa je mogoče doseči s polno luno ali polmesecem, kar se je zgodilo v mojem primeru. Pravzaprav je na desni strani videti del lune, ki ga osvetljuje sonce,” je pojasnil.

Učinek, ki ga vidimo na fotografiji, se imenuje Da Vincijev sij, kar pomeni, da temno stran Lune osvetli svetloba, ki se odbija od Zemlje, tako da lahko vidimo polmesec in tudi polni lunin obris.

Čustva fotografije

Kar se je sprva začelo kot Minatov konjiček, je zdaj postalo njegova polna zaposlitev, saj prodaja svoje fotografije Torina in narave v njegovi okolici. Poleg tega potuje po Italiji ter fotografira njene hribe, doline in gorske živali.

Kot je dejal, je med njegovimi najljubšimi fotografijami serija, ki jo je posnel poleti 2023 v pokrajini Abruzzo v osrednji Italiji. Fotografije prikazujejo marsiško rjavo medvedko po imenu Amarena (kar v italijanščini pomeni višnja) z njenimi mladiči. Kmalu zatem, konec avgusta, je nek moški medvedko v strahu ustrelil, potem ko je vstopila na njegovo posestvo.

“Že prej so imele te fotografije posebno mesto v mojem srcu, po tem, kar se je zgodilo, pa so zame postale še pomembnejše in, priznam, tudi boleče,” je pojasnil Minato, ki ugotavlja, kakšno moč ima lahko fotografija. “Podobe so mogočno sredstvo za posredovanje sporočil.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.