Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

V 5 korakih do izbire primernega romarskega cilja

Pielgrzymi w średniowiecznej hiszpańskiej wiosce

MaxMaximovPhotography | Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 03/03/24

Cilj romanja je zgolj en delček sestavljanke. Resnično bistvo romanja je v namenu, ki ga nosite v svojem srcu, in v preobrazbi, ki bo temu sledila

Mnogi katoličani na neki točki v svojem življenju začutijo klic, naj se odpravijo na romanje. Toda ob vsej množici svetih krajev, med katerimi lahko izbiramo, se izbira pravega cilja včasih zdi kar prevelik zalogaj. Ali naj gremo v Lurd? Naj se odpravimo na romarsko pot svetega Jakoba?

Če je tako, kje začeti svoje romanje? Ali bi bilo smiselno, da se soočimo z “vicami sv. Patrika”, ki med romarskimi potmi velja za pravi maraton?

Dragi romarji, ne bojte se. Predstavljamo vam kratek, toda zanesljiv vodnik, ki vam bo pomagal najti najprimernejše romanje glede na vaše duhovne potrebe – in vaš poklic. Niso vse poti enake: zakaj bi torej morala vsa romanja ustrezati vsem vernikom?

1
PREMISLITE O SVOJEM NAMENU

Zakaj se želite odpraviti na romanje? Ali želite poglobiti svojo vero? Ali se želite povezati z določenim svetnikom ali krajem, ki velja za svetega? Vam je do osebne rasti? Ali želite okrepiti občutek pripadnosti določeni skupnosti ali kraju? Ko boste opredelili svoje temeljne želje, vas bodo te vodile pri iskanju cilja.

2
RAZISKUJTE KLASIKE

Najprej poiščite nekaj informacij o najbolj znanih romarskih krajih: Rim, Lurd, Santiago de Compostela. Čim bolje se poučite o njihovi zgodovini ter o duhovnih in cerkvenih izkušnjah, ki jih lahko tam pričakujete. Poiščite tudi čim več podatkov o posebnem izročilu izbranih krajev. Obisk romarskega kraja na Bližnjem vzhodu je povsem drugačna izkušnja kot, recimo, obisk Fatime. Ali se te zgodbe in izročila ujemajo z vašim namenom? Dobro je premisliti tudi o dostopnosti izbranega cilja in logistiki.

3
POIŠČITE SKRITE DRAGULJE

Odpravite se na romanje zunaj utečenih poti. Raziščite manj znane kraje, ki so še posebej pomembni za vaš romarski namen. Če vam je do marijanske pobožnosti, si velja ogledati Malto ali Marijino svetišče Knock na Irskem.

4
TEMELJITO PREMISLITE O SAMEM POTOVANJU

Nekatera romanja vključujejo telesne izzive, recimo dolgotrajno hojo ali naporne pohode. Ocenite svojo raven telesne pripravljenosti in želje glede načina potovanja. Ali si želite samostojno potovanje, ki vam bo nudilo dovolj časa za globoko premišljevanje, ali hrepenite po občestvenem doživetju?

5
PRISLUHNITE SVOJEMU SRCU

Najprimernejši romarski cilj bo na koncu nagovoril vašo dušo. Prebirajte pričevanja drugih romarjev, oglejte si kakšen dokumentarec in molite za ustrezno odločitev. Če imate duhovnega voditelja, mu zaupajte svojo željo, da se želite odpraviti na romanje, in poskušajte skupaj razbrati, kam vas morda vodi Sveti Duh. Če boste našli kraj, ki bo v vas vžgal romarski ogenj, bo to verjetno prava izbira.

Poleg tega stopite v stik z domačo župnijo ali kakšno katoliško organizacijo. Morda ponujajo romarske programe ali pa imajo koristne vire, ki so vam lahko v pomoč. In ko ste že pri tem: pogovarjajte se z izkušenimi romarji. Presenečeni boste, ko boste odkrili, koliko vaših prijateljev se je morda že odpravilo na romanje. Prosite jih za nasvet.

Ne pozabite: cilj romanja je zgolj en delček sestavljanke. Resnično bistvo romanja je v namenu, ki ga nosite v svojem srcu, in v preobrazbi, ki bo temu sledila. Izberite modro, hodite v veri in naj bo vaše potovanje blagoslovljeno.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.