Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Kakšen župnik je kul?

urska leskovsek

Siniša Kanižaj

Urška Leskovšek je urednica Aleteie

Lojze Grčman - objavljeno 08/03/24

Oznanjevanje tukaj in zdaj, z današnjimi težavami, ovirami in izzivi

Pred kratkim se je naša urednica Urška Leskovšek “oglasila” v novomeški škofiji. V okviru pomladanske pastoralne konference duhovnikov jim je spregovorila na temo Prinašati evangelij človeku današnjega časa. O vtisih enega od slušateljev lahko več preberete v Družini.

Vprašanje, ki si ga zastavljajo številni duhovniki in župljani

Mi pa prinašamo nekaj njenih vtisov, poudarkov in odmevov. Ena od podtem je bila zelo pomenljiva. Udeleženci in predavateljica so se spraševali, kako je biti kul župnik.

Urška pravi: “Ko govorimo o kul župnikih (namenoma uporabljam pogovorno besedno zvezo, se pa nanaša na vse duhovnike, ne le župnike), verjetno mnogi najprej pomislijo na Martina Goloba. A tisoč Martinov Golobov nam ne bi koristilo. Ker imamo verniki različne želje in poti, po katerih spoznavamo Kristusa, je dobro, da imamo tudi zelo različne značaje in karizme duhovnikov. Kul župnik je tisti, ki je ‘prepojen’ s Kristusom, ga izžareva, je ves Njegov. Poleg tega pa mora imeti iskreno rad ljudi (to je odločitev). To sta po mojem mnenju res ključna pogoja.”

urska leskovsek

Odložena vzvišenost

Kako pa se konkretno kaže, da duhovnik ni nad ljudmi, ampak z njimi? Urška prinaša dokaj jasen odgovor.

“Danes se mi zdi pomembno tudi to, da duhovnik ni klerikalen (vzvišen, pridigarski, ni ‘gospod’), ampak je blizu ljudem, hodi z njimi, posluša njihove stiske in strahove. V odgovor pa pokaže na Kristusa in njegovo ljubezen.”

Hej, ne bojte se “konkurence”

Vsak naj torej pili svoje talente in izkopava, išče nove.

“Lepo je, da imamo različne sposobnosti in darove. Eni oznanjajo med igranjem nogometa z mladimi, drugi so dobri pridigarji, tretji pišejo nagovarjajoče spletne objave, četrti so odlični spovedniki, … Različni so darovi, isti pa je Duh! Vse potrebujemo! Velik korak za vse nas pa bi naredili, če ne bi obdelovali le svojega vrtička in se bali vdorov ‘konkurence’, ampak bi sodelovali in drug drugega spodbujali v tistem, v čemer je dober. Pa čeprav to pomeni, da bi šli k skavtom v eno župnijo, k spovedi v drugo, k maši v tretjo … Ups, morda je to preveč drzen ali celo ‘bogokleten’ predlog.” 

Hudomušnost, utopija, izziv? Vsakega malo? Ocenite, presodite in – morda – delujte tudi v tej smeri – “nevrtičkarsko”.

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.