Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pomembno vprašanje za trajno ljubezen

wedding

PeopleImages.com - Yuri A | Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 08/03/24

Pravzaprav to vprašanje ne zadeva samo zaročencev, ki se šele pripravljajo na poroko. Zadeva tudi vse pare, ki so poročeni že deset, dvajset ali pa trideset let

Zakonsko življenje temelji na odločitvi. In od te odločitve je odvisno, ali bo zakon trajen. François Potez, duhovnik pariške škofije, ki se že več let posveča parom v pripravi na zakon, pravi, da je pri odločanju za poroko samo eno pravo vprašanje, in sicer: “Ali ga/jo želim ljubiti?”

Naj se zdi še tako protislovno, pravo vprašanje v obdobju, ko se podajamo na pustolovščino zakonskega življenja, ni “Ali sem prepričan/-a, da ga/jo ljubim?” temveč “Ali ga/jo želim ljubiti?”. Za celo življenje.

O tem je duhovnik François Potez tudi napisal knjigo, priročnik, ki govori o temeljih krščanskega zakona in prinaša dragocene nasvete in izkušnje parom v prvih letih zakonskega življenja, ko se odnos še gradi.

“Ne poročita se zato, ker se imata rada. Poročita se zato, ker se odločita, da se bosta imela rada,” poudarja pariški župnik. Poroka ni rezultat obojestranskih občutkov zaljubljenosti, naj bodo še tako močni, temveč je sad odločitve. Zato lahko traja. Z leti se namreč občutki in metuljčki v trebuhu razblinijo.

“Mnogi, tudi kristjani, se poročajo z mislijo: ‘Dokler bo šlo!'” ugotavlja župnik Potez. “Ker nam ni čisto jasno. Ljubezen pa je odločitev in ker smo se odločili, bomo storili vse, da bo delovalo, trajalo. Torej vprašanje, ali sem prepričan/-a, da ga/jo ljubim ali ne, ni ustrezno. Edino pravo vprašanje je: ‘Ali ga/jo hočem ljubiti?'”

Pravzaprav to vprašanje ne zadeva samo zaročencev, ki se šele pripravljajo na poroko. Zadeva vse pare, ki so poročeni že deset, dvajset ali pa trideset let. Kajti to je odločitev, ki jo sprejemamo vsak dan znova, zlasti v težjem obdobju zakonskega življenja.

Ne prisila, temveč Božji dar

Težava nastane, če nerazvezljivost zakona dojemamo kot prisilo. Cerkev nas namreč vabi k nasprotnemu, da v njej vidimo dar Boga.

“Nerazvezljivost zakona ni prisila, ki bi nam jo Cerkev nalagala, temveč je Božji dar v zakramentu! To spremeni vse. V zakramentu zakona Bog deluje med zakoncema in skupaj z njima. Bog govori: ‘Tvojo nestanovitnost in krhkost tvojih občutkov, tvoje svobode in tvoje privolitve, poznam bolj, kot ju ti sam. Zato delujem med vama in z vama, jaz, ki se ne spreminjam. Vztrajam, dajem življenje. Svojo zvestobo lahko opreš na mojo, saj sem skala, v katero je vtisnjena vajina ljubezen,” spodbudno piše duhovnik Potez.

Odločitev za ljubezen je seveda človeška odločitev, vendar pa je zaradi zakramenta zakona deležna Božje pomoči, kar ni zanemarljivo. “Če vam je jasno, da nerazvezljivost ni prisila, temveč dar, Božja milost, boste našli mir, ne bo vas več strah in v vsaki preizkušnji, ki jo boste preživljali, boste zmogli dvigniti pogled in iti naprej,” še sklene duhovnik.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Lucija Rifel.

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.