Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

10 predlogov za nadaljevanje postnega časa

bread and water lent before easter with rosary beads

berni0004 | Shutterstock

Darja Šneberger Brežnik - objavljeno 09/03/24

Kako lahko čas do velike noči postane milostni čas?

Kot kristjani si prizadevamo, da bi se preoblikovali po Kristusu, in Cerkev nam daje postni čas, da se temu resneje posvetimo. Ponujamo nekaj predlogov za postna dejanja, ki jih lahko uresničite do velike noči. Pripravljeni so na podlagi prispevka na spletni strani kanadske škofije Calgary.

1
Odpovejte se grehu

Ali preprosteje: če je nekaj narobe, tega ne storite! Disciplina v majhnih stvareh nas naredi močne, da se lažje soočimo z večjimi izzivi. Post je čas, da razčistimo z na videz nepomembnimi, a grešnimi navadami, ki so se prikradle v naše življenje – bele laži, jemanje stvari, ki jih nihče ne opazi, razvajanje, širjenje tračev …

2
Molite

Molitev je pogovor, ki zahteva tako govorjenje kot poslušanje. Če običajno več govorite kot poslušate, tokrat poskusite s tiho meditacijo ali adoracijo. Če ste sami preveč raztreseni, se pridružite občestvu pri vsakodnevni maši ali molitveni ali biblični skupini.

Ali ne najdete lastnih besed za molitev? Poskusite si zapomniti psalm ali eno od pesmi iz večernic; v spominu boste ta odlomek lahko kadarkoli obnovili in molili z njim.

3
Post

Danes je zelo popularen občasni post v hrani, a namesto da bi se postili zato, da shujšate, se spomnite, da je post starodavni običaj, namenjen krepitvi uma, telesa in odnosa z Bogom. Ko si ne omejite samo tega, kar jeste, ampak tudi kdaj jeste (ne kadarkoli želite ali kadar je v vašem dosegu hrana), izkazujete zaupanje Bogu.

4
Delajte dobra dela

Ali ste zaradi kroničnega pomanjkanja spanja in zaposlenosti pustili, da so majhne stvari šle mimo vas? Za dobro drugih počistite za seboj, zložite posodo v pomivalni stroj v službi in starejšemu sosedu prinesite kaj iz trgovine. Za dobro narave v službo namesto embalaže za enkratno uporabo raje prinesite posodo, ki jo lahko pomijete, ne kupujte vrečk v trgovini in zašijte strgana oblačila.

5
Dajajte miloščino

Če vaša župnija ali neka dobrodelna organizacija omogoča darovanje prek trajnika, ki bo redno bremenil vaš bančni račun, razmislite o tem, saj bo tako vaša miloščina bolj dosledna. Tovrstna zaveza bo povečala tudi vaš občutek pripadnosti, organizacijam pa omogočila lažje načrtovanje programov.

6
Petki in meso

Vsi katoličani, stari 14 let ali več, naj bi se vse leto ob petkih vzdržali mesa. Dovoljeno je sicer, da vzdržnost od mesa nadomestimo z drugimi dobrimi deli, vendar se zdi, da so mnogi pravzaprav popolnoma pozabili na to zapoved. Poleg tega, da se v postu vsaj na pepelnico in veliki petek vzdržite želene hrane, je v postnem času zelo primerno, da petek znova postane dan spomina na Kristusovo odrešilno smrt na križu.

7
Opravljajte življenjske dolžnosti

Ali kdaj zavrnete povabila na druženje, preskočite telovadbo, da se posvetite drugim pomembnim stvarem, ali pa ne najdete časa, da bi se prostovoljno nečemu zavezali? Če vaše osnovne odgovornosti in odnosi trpijo, ker ste preveč zaposleni z obrobnimi stvarmi, je morda čas, da se malo upočasnite in znova premislite, kaj so vaše najpomembnejše življenjske dolžnosti.

8
Berite poglobljeno

Nevroznanstvenica Maryanne Wolf raziskuje, kako možgani ob branju tiskanega besedila razvijajo bolj raznolike spretnosti kot ob branju spletnih vsebin. Spletni bralci se ob branju seznanijo z več vsebine, vendar besedilo zgolj preletijo, namesto da bi brali poglobljeno.

Spletni bralec nima “časa, da bi dojel kompleksnost, razumel čustva drugega, zaznal lepoto in si ustvaril lastno mišljenje”. Branje tiskane knjige v postnem času lahko izboljša vašo koncentracijo, vas opomni na kritično razmišljanje in vam pomaga razviti empatijo do drugih, kar vam lahko pomaga, da postanete boljši Kristusov učenec.

9
Nadzorujte željo po lastnini

Pri trženju gre za psihologijo in moč prepričevanja. V dobi družbenih medijev se prodajalci imenujejo “vplivneži”. Če uporabljate družbena omrežja, utišajte svoje najljubše vplivneže in se raje prepustite dobremu vplivu molitve.

10
Nadzorujte željo po razvedrilu in zabavi

Razvedrilo nam pogosto prinaša dobrodošel oddih, a današnje pretočno predvajanje omogoča, da je na voljo kadarkoli. Odložite, omejite ali načrtujte razvedrilo s pretočnimi mediji, da ne bo zgolj utapljalo vaših neprijetnih občutkov, ki bi jih sicer lahko v molitvi prinesli pred Boga.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 73, številka 9.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.