Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Delo z osebami s posebnimi potrebami jo vsakodnevno bogati z dragocenimi izkušnjami

Mirjana Česen

VDC Kranj

Kaja Zupanc - objavljeno 09/03/24

Mirjana Česen o svojem delu in poslanstvu

Osebe s posebnimi potrebami so pomemben del naše družbe, ki potrebuje posebno pozornost in skrb. To so posamezniki, katerih življenje je zaznamovano z različnimi izzivi, bodisi fizičnimi, kognitivnimi ali čustvenimi. Kljub oviram imajo pravico do polnega sodelovanja v družbi in uresničevanja svojih potencialov.

Pogovarjali smo se z Mirjano Česen, ki je po poklicu socialna delavka z opravljenim strokovnim izpitom s področja socialnega varstva, višja svetovalka. Njeno delo je od začetka poklicne poti tesno povezano z ljudmi, zlasti ranljivimi skupinami, tako tudi delo v Varstveno delovnem centru Kranj, ki ga doživlja kot svoje življenjsko poslanstvo.

“Svojo poklicno pot sem začela na Inštitutu za anesteziologijo v Kliničnem centru, Operacijski blok in Centralna intenzivna terapija, kjer sem pri delu, med srečevanji z najtežjimi življenjskimi bitkami ter stiskami bolnikov in njihovih svojcev, vedno znova prepoznavala potrebo po dodatnih strokovnih znanjih in orodjih s področja psihosocialne pomoči. Prav zato sem se odločila za študij socialnega dela,” pripoveduje.   

Mirjana Česen
Mirjana Česen

Študij je bilo, ob dveh majhnih otrocih, težko usklajevati še z napornim delovnim urnikom, zato je nov izziv našla v gospodarstvu. To obdobje jo je obogatilo z dragocenimi znanji in izkušnjami s področja tržnega poslovanja. Leta 2000 se je po zaključku študija zaposlila v VDC Kranj.

Zakaj ste se odločili za ta poklic in zakaj ga radi opravljate?
Delo me je vsakodnevno bogatilo z dragocenimi izkušnjami, tako strokovnimi kot osebnimi. Pridobila sem praktičen uvid v vse tiste dimenzije dela, ki vsebujejo tako človeške elemente kot tudi potrebna formalna znanja za profesionalno opravljanje dela s specifično, eno najranljivejših skupin prebivalstva – odraslimi osebami z motnjo v telesnem in duševnem razvoju.

Ob visoki stopnji lastne odgovornosti mi nenehen izziv predstavlja skrb za zagotavljanje  profesionalne in osebne odgovornosti vseh strokovnih delavcev in sodelavcev ter strokovne razvojne naravnanosti kot lasten prispevek  k  sodobnim oblikam organizirane družbene skrbi.

Za dolgoletni strokovni prispevek mi je Socialna zbornica Slovenije leta 2023 podelila znak strokovne odličnosti.

Za koga vse skrbite v vašem zavodu?
Smo izvajalci organizirane družbene skrbi na področju socialnega varstva, ustanovljeni z namenom izvajanja socialnovarstvene storitve za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju, ki imajo prirojeno znižano raven inteligentnosti, nižje sposobnosti na kognitivnem, govornem, motoričnem in socialnem področju ter pomanjkanje veščin, kar se odraža v neskladju med njihovo mentalno in kronološko starostjo ali osebe, pri katerih je takšno stanje posledica bolezni ali poškodbe.

Upravičenci do socialnovarstvenih storitev postanejo z dopolnjenim 18. letom. V štiri dislocirane organizacijske enote VDC Kranj je trenutno vključenih 156 uporabnikov iz 16 občin.

Kako bi opisali svoje delo?
Za uspešno vodenje organizacije so potrebna široka znanja, saj je področje izredno kompleksno in prepleteno s številnimi drugimi področji. Poleg tega imamo direktorji takšnih centrov združeni funkciji strokovnega in poslovnega vodenja, kar pomeni, da se naše naloge kot strokovnega vodje na eni strani nanašajo na neposredno delo z uporabniki, naloge poslovnega vodenja pa na drugi strani prinašajo skrb za zakonitost poslovanja, financiranje in številne druge, bolj “birokratske” naloge.

Dejavnost VDC se je v posledici družbenih sprememb in razvoja, daljše življenjske dobe ter   spreminjajočih se potreb uporabnikov skozi leta spremenila v izvajanje storitev, ki so sinteza dejavnosti posebnih socialnih zavodov, VDC-jev in domov za starejše občane.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj.

Kako spodbujate samostojnost varovancev pri opravljanju vsakodnevnih nalog in dejavnosti?
Pri delu z našimi uporabniki se v ospredje postavlja nujnost holističnega razumevanja njihovih potreb. Prevladujoča vrednota socialne doktrine in temelj delovnega odnosa z uporabniki je partnerski odnos, v katerem  mora biti uporabnik aktivni udeleženec. Delovni odnos namreč predstavlja sodelovanje uporabnika in strokovnjaka, spoštovanje in zavedanje, da uporabnik v odnos prispeva in vstopa z lastnim potencialom, ima lastni vir moči in močna področja, predvsem pa lastno perspektivo. 

Pri vsakodnevnem delu izhajamo iz individualiziranega pristopa, upoštevanja uporabnikove perspektive, njegovega sveta kakovosti, v katerem so v ospredju njegove sposobnosti in zmožnosti ter njegova pravica do izbire različnih vrst podpore in pomoči.

Na kakšen način se truditi približati različne veščine svojim uporabnikom?
Med njimi bi izpostavila razvijanje sposobnosti in veščin v skrbi zase, ohranjanje pridobljenih znanj in sposobnosti ter učenje novih vsebin, veščin, funkcionalnih znanj,  krepitev občutkov lastne vrednosti, podporo in zagotavljanje občutka varnosti, vzdrževanje socialnih stikov, širjenje socialne mreže ter krepitev socialnih veščin.

Kakšne so vaše vrednote v Zavodu?
Vrednote razumemo kot nekakšne vsebinske temelje, ki določajo kako, na kakšen način bomo izpolnjevali svoje poslanstvo in sledili svoji viziji. Hkrati je usmerjenost k spoštovanju vrednot eden izmed ciljev, ki v današnjem materialistično naravnanem svetu izgublja pomen. A vrednote dajejo “barvo” in vsebino življenju. Dajejo energijo, motivacijo in navdih.

Skupaj smo oblikovali sedem ključnih vrednot: spoštovanje, varnost, prijateljstvo, odgovornost, enakovreden odnos, razvoj in zadovoljstvo.

V letu 2023 smo pričeli izvajati lasten projekt Vrednote nas povezujejo in osrečujejo. Z njim želimo narediti premik na področju potrjevanja in razumevanja odraslosti uporabnikov z motnjo v duševnem razvoju. Uporabniki so namreč odrasli ljudje, žal pa jih družba zaradi njihove mentalne starosti in nepoznavanja še vedno obravnava kot otroke.

Kako se soočate s situacijami, ko se pojavijo izzivi ali nepričakovani dogodki med delom z osebami s posebnimi potrebami?
Kot izvajalci socialnovarstvene dejavnosti v mreži javne službe se zavedamo odgovornosti in izzivov, ki od nas terja nenehne spremembe in prilagajanja aktualnim situacijam. 

Z namenom obvladovanja tveganj, situacij in dogodkov imamo izdelane številne protokole, načrte, navodila z usmeritvami in postopkovnimi koraki za njihovo čim uspešnejše obvladovanje. Navedeno predstavlja pripomoček vsem zaposlenim pri soočanju z vsakodnevnimi izzivi in hkrati zmanjšuje stiske deležnikov v situacijah, ki so lahko tudi zelo stresne.

Pri tem veliko pozornosti namenjamo dobri komunikaciji, obveščenosti in informiranosti o vseh izdelanih izvedbenih načrtih, tako zaposlenih kot tudi uporabnikov in njihovih zakonitih zastopnikov. 

Kdaj ste na uporabnike najbolj ponosni?
Svoje delo doživljam kot poslanstvo. Vsakodnevno sem ob pogledu na njihovo “drugačnost” in s tem povezano dojemanje sveta, ponosna. Naši uporabniki so v svojem celostnem funkcioniranju ohranili čustvenost in elementarnost. S tem nas opominjajo in terjajo, da se včasih ustavimo. Da vidimo vse tisto, česar sami ne znamo in ne zmoremo več opaziti in se tega veseliti.  

Tags:
intervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.