Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Veličasten trenutek, ko gasilec prinese venec cvetja Božji Materi Mariji

Homage Of The Fire Brigade To The Immaculate Conception Column In Piazza Di Spagna Rome

RICCARDO FABI | NurPhoto via AFP

Cerith Gardiner - objavljeno 13/03/24

Gasilec se je povzpel po 27-metrski lestvi, da je na roko Marijinega kipa obesil venec belih rož

Gasilstvo je lahko zelo vznemirljiv poklic: od reševanja ljudi do gašenja požarov – gasilci nikoli ne vedo, kaj jim bo prinesel delovni dan. Gasilec z najvišjim činom v rimski gasilski brigadi pa ima vsako leto 8. decembra, na praznik brezmadežnega spočetja Device Marije, še prav posebno nalogo.

Kot vodja “prvih gasilcev” v Italiji se mora s težkim vencem v roki povzpeti po več kot 100 klinih dolge lestve na gasilskem vozilu, da na roko Marijinega kipa obesi venec cvetja v čast Božji Materi. Cvetje vedno spremlja sporočilo z geslom: Flammas domamus, donamus Corda ali Gasimo požare, darujemo svoja srca.

Gasilci imajo poseben odnos do kipa, ki stoji na vrhu marmornatega stebra v bližini Španskih stopnic, saj so tudi pri sami postavitvi kipa sodelovali številni člani gasilske brigade. In kot prikazuje spodnji videoposnetek, gasilec najprej varno dostavi venec belega cvetja, nato pa s častnim pozdravom počasti Devico Marijo.

View this post on Instagram

A post shared by Vigili del Fuoco – Italy (@vigilidelfuoco_officialpage)

Vsakoletni dogodek

Cvetje na praznik Brezmadežne gasilci tradicionalno dostavijo zjutraj – kar je odličen začetek vsakega praznika. Papež nato pozneje tisti dan obišče in počasti kip, ki stoji na Trgu Mignanelli v Rimu.

Papežev obisk trga ob Španskih stopnicah je tradicija že vse od pontifikata Janeza XXIII., ki je bila začasno prekinjena le v obdobju koronaepidemije.

Glede na to, da je 8. december v Italiji državni praznik, se lahko množice obiskovalcev zberejo tako med polaganjem venca kot med papeževim obiskom in občudujejo veličasten Marijin kip.

Kip stoji na 11,8 metra visokem stebru iz marmorja cipollino. Bronasto Marijino podobo je izdelal Giuseppe Obici. Ob vznožju stebra stojijo štiri ključne svetopisemske osebnosti: kralj David ter preroki Mojzes, Ezekiel in Izaija.

Ne pozabimo: doma morda res nimamo velikanskega kipa Device Marije, kljub temu pa lahko Božjo Mater ob njenih številnih praznikih vedno počastimo tako, da pred katerokoli podobo ali kipec, ki ga imamo, položimo šopek cvetja in izrečemo kratko molitev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
gasilciMarija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.