Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Jaslice v postu? Oglejte si te čudovite stvaritve birmancev

Postne jaslice

Klemen Krajnik

Kaja Zupanc - objavljeno 19/03/24

Ste že slišali za pasijonske jaslice? Skupina jeseniških birmancev jih je ustvarjala kar dve leti

Vsi poznamo jaslice, ki jih postavljamo ob božiču in prikazujejo Jezusovo rojstvo. Pri nas manj znane pa so postne ali pasijonske jaslice, ki prikazujejo Jezusovo trpljenje, smrt in vstajenje.

Pokojni p. Leopold Grčar, ki je bil velik ljubitelj jaslic, je o namenu pasijonskih jaslic zapisal: “Postne jaslice nam žele odkriti pomen trpljenja, žrtve in smrti Jezusa Kristusa, ki šele z vstajenjem prinese radost in veselje ob doživetju, da smo odrešeni. Postne jaslice nagovarjajo ljudi, da se poglobijo v razumevanje cene našega odrešenja, ki jo je Odrešenik plačal s svojim trpljenjem in vstajenjem.”

Dvoletna priprava

V jeseniški župniji so se izdelave pasijonskih jaslic pred dvema letoma lotili mladi v pripravi na zakrament sv. birme.

“Dvoletna priprava poleg rednih tedenskih srečanj, nedeljskega srečanja z Jezusom pri sv. maši in duhovnih vikendov zajema tudi služenje. Poleg že stalnih možnosti služenja smo mladim ponudili nov izziv in devet se jih je odločilo za sodelovanje pri izdelavi pasijonskih jaslic. Če sedaj pogledamo nazaj, je bila to pogumna odločitev, kajti razen tega, da se figurice kupijo, nismo vedeli, v kaj se podajamo.

Začeli smo odkrivati in se učiti, kako jih izdelati. Pri tem smo si pomagali z ogledi videov italijanskih izdelovalcev maket, ki prikazujejo, katere materiale uporabljajo in kako jih obdelujejo. Tako je potekalo teoretično učenje, praksa pa nas je vodila do nam najbolj primernih načinov izdelave,” je povedala Vesna Nemec, ena izmed voditeljic birmanskega programa.

Oglejte si fotogalerijo.

Na zakrament sv. birme se pripravljajo mladi iz treh župnij: Sveti Križ, Dovje in Jesenice.

Pasijonske jaslice so postavljene v Jeruzalem

Pri idejni postavitvi so si pomagali s filmom Jezus iz Nazareta in raznimi slikami in Svetim pismom. Na ta način so še bolj spoznali tedanje življenje, arhitekturo, običaje in vse to vključevali v jaslice. Velikost in postavitev pasijonskih jaslic je pogojeval prostor v cerkvi in prizori, ki so jih želeli predstaviti.

Petki so bili namenjeni ustvarjanju

Srečevali so se ob petkih in nikoli si ne bi mislili, s kakšnimi gradbenimi deli se bodo ukvarjali. 🙂 Predvsem pa, kako hitro je tekel čas ob delu.

Kot osnovni material so uporabili stirodur, iz katerega so izrezali osnovno obliko. “Stirodur se obdeluje s spajkalnikom, brušenjem, sledi tolčenje s kamnom, barvanje in na koncu fugiranje. Vse skupaj smo zlepili in privili. Za izgled krajine in izdelavo fasad smo uporabili poseben material, ki smo ga zmešali sami. Materiale, kot so mivka, kamni in korenine smo nabrali v naši okolici,” je potek izdelovanja pojasnila Vesna.

Za podporo in pomoč smo hvaležni našemu župniku Tilnu in vsem faranom, ki so s poslikavo ozadja, izdelavo osvetlitve, dodatnih delov ali figur prispevali, da so jaslice dobile končno podobo.

Nadgradnja lanskih jaslic

Za lanski post so izdelali prizore velikonočnega tridnevja, od Pilatove obsodbe, prek križevega pota, Golgote do vstajenja na velikonočno jutro.

“Letos pa smo jih dopolnili s prizori Jezusovega slavnostnega vhoda v Jeruzalem, ki se ga spominjamo na cvetno nedeljo, prizori velikega četrtka, ki prikazujejo zadnjo večerjo, umivanje nog ter Jezusovo molitev in krvavi pot v vrtu Getsemani.”

Darilo za 500 let

Jeseniška cerkev je tako ob svoji 500-letnici dobila pasijonske jaslice, ki prikazujejo dogajanje celega velikega tedna in vabijo, da se ob njih ustavimo in v hvaležnosti premišljujemo Jezusovo trpljenje ter poglabljamo zaupanje v neskončno Božjo ljubezen in moč vstajenja.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.