Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Duhovnik po prošnji v župnijskem glasilu prejel obe ledvici

Father Tim O'Sullivan

6abc Philadelphia | Fair Use via YouTube

Sarah Robsdottir - objavljeno 23/03/24

"Kar težko verjamem: resnično sem bil blagoslovljen," je oče O' Sullivan komentiral izjemno dejanje velikodušnosti, ki ga je bila ena izmed družin v njegovi župniji sposobna sredi svojega žalovanja

Mnogi duhovniki se šalijo, kako župljani ne berejo župnijskih glasil: to pa ne velja za župnika Tima O’ Sullivana iz Bensalema v ameriški zvezni državi Pensilvaniji. Po več kot 20 letih službovanja v župniji v okolici Filadelfije se je bil primoran soočiti s številnimi zdravstvenimi težavami, zaradi katerih je lansko jesen potreboval presaditev ledvice. Prošnjo, da bi našel darovalca, je objavil v župnijskem glasilu. In takoj naletel na pozitiven odziv.

“Javilo se je več župljanov, ki so prostovoljno želeli darovati svoje ledvice,” je pojasnil v telefonskem pogovoru za Aleteio. “Bil sem osupel, resnično in izjemno blagoslovljen, vendar žal nobeden izmed njih ni bil primeren darovalec.”

Župniku Timu so poskušali pomagati tudi družinski člani, vendar niti med njimi ni bilo primernega kandidata.

Nato pa je njegova župljanka Christine Moretti na novega leta dan nepričakovano izgubila starejšega brata, Alberta Stanleyja iz Južne Filadelfije.

Preverila je njegovo vozniško dovoljenje in ugotovila, da je bil vpisan na seznam kot darovalec organov.

“Sploh me ni presenetilo, da je bil darovalec,” je Morettijeva povedala za krajevne medije, ko je v solzah pripovedovala o svojem bratu, “ki je s svojim nasmehom razsvetlil vsak prostor”.

Stanley je umrl po vrsti možganskih kapi, ki so povzročile neozdravljivo možgansko krvavitev.

Uspešna operacija

Morettijeva je stopila v stik z župnikom O’ Sullivanom in hvaležni duhovnik je nekaj dni pozneje prejel obe Stanleyjevi ledvici.

Presaditev je bila uspešna in oče O’ Sullivan nič več ne potrebuje dialize. Stanleyjeva pljuča in roženici so darovali drugim bolnikom.

“Človek je resnično ponižen v luči njihove velikodušne odločitve,” je župnik O’ Sullivan povedal za Aleteio. “Celo sredi globokega žalovanja so pomislili name. To me je resnično osupnilo.”

Stanleyjeva družina je dejala, da jim je v času nepričakovane izgube in globokega žalovanja veliko tolažbo nudilo zavedanje, da organi njihovega ljubega pokojnika župniku O’ Sullivanu in še nekaterim drugim bolnikom nudijo novo priložnost za življenje.

“V tolažbo mi je bilo že dejstvo, da bo Stanley še živel, prek drugih ljudi,” je Christine Moretti pojasnila za krajevne medije. “Toda zavedanje, da gre za nekoga tako blizu, v naši župniji, ki jo obiskujejo tudi moji otroci, to se mi je zdelo zelo pomenljivo.”

Mati Alberta Stanleyja, Rosemarie Frankel, je nedavno dobila priložnost, da je župnika O’ Sullivana stisnila v solzen objem.

Franklova je izrazila upanje svoje družine, da bodo tudi drugi premislili o darovanju organov. Vsi sorodniki zdaj ljudi osveščajo o fundaciji Sharing Network, organizaciji, ki jih je podpirala med njihovo preizkušnjo.

Župnik O’ Sullivan pa je medtem sporočil, da so zdravniki zadovoljni z njegovim okrevanjem, zato upa, da se bo aprila lahko vrnil v svojo župnijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.