Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Česa nas lahko nauči princesa Kate, ki je s svetom delila novico o bolezni

Princess Catherine announcement

princeandprincessofwales | Instagram

Cerith Gardiner - objavljeno 25/03/24

Valižanska princesa Catherine je s svetom delila novico, da je zbolela za rakom, ob tem pa pustila še eno pomembno sporočilo

Po tednih tišine, ki je sprožila val žaljivih špekulacij v medijih, spletnih razpravah in celo med zvezdniki, je valižanska princesa svetu sporočila, da ima raka. V ganljivi objavi, s katero je Catherine nagovorila javnost, je mati treh otrok delila novico o svoji diagnozi in pojasnila, da se je vzdržala razkritja svoje bolezni, da bi “zaščitila” svoje otroke.

Vendar pa se je za njenimi skrbno izgovorjenimi besedami skrivala ženska, katere glas je bil poln čustev, kljub pozitivnemu sporočilu, ki ga je izrazila. Pravzaprav, kot zna razumeti vsak starš, je edina misel, ki ji mora trenutno slediti, ta, da zaščiti svoje otroke in jim zagotovi, da bo z njo res vse v redu.

Princesa je v svoji objavi povedala:

“Kot si lahko predstavljate, je to trajalo kar nekaj časa. Potrebovala sem čas, da sem okrevala po večji operaciji, da sem lahko začela z zdravljenjem. Najpomembneje pa je, da smo si vzeli čas, da smo Georgeu, Charlotti in Louisu vse razložili na primeren način in jim zagotovili, da bom v redu.

Potem ko je delila nekaj podrobnosti svojega zdravstvenega stanja, je povedala, kako pomembni sta bili ljubezen in podpora njene družine in javnosti pri njenem okrevanju. Valižanska princesa je prosila tudi za zasebnost, da bi lahko v miru nadaljevala z zdravljenjem.

Upamo, da boste razumeli, da kot družina zdaj potrebujemo nekaj časa, prostora in zasebnosti, da lahko nadaljujem z zdravljenjem. Moje delo mi je vedno prinašalo globok občutek veselja in veselim se, da se bom vrnila, ko bom lahko, a za zdaj se moram osredotočiti na popolno okrevanje.

Težko si je predstavljati šok ob diagnozi raka za Catherine in njeno družino, kot za vsakogar, ki mu diagnosticirajo takšno bolezen. Toda dejstvo, da je bila vsaka njena poteza – ali v tem primeru odsotnost iz javnosti – “na tapeti”, je moralo biti izjemno boleče in morda celo škodljivo za njeno okrevanje.

K sreči, kot se pogosto zgodi, se zdi, da je imela princesina objava želeni učinek: ustavila je val neprimernih in žaljivih komentarjev, govoric in teorij zarote. Upamo, da bo kraljevi družini sedaj uspelo v miru okrevati.

Pomemben opomnik

Če nas ta žalostna novica lahko na kaj opomni, je to dejstvo, da nikoli ne vemo povsem, kaj se dogaja v življenju drugih ljudi. In v svetu, kjer ljudje izmenjujejo toliko informacij na družbenih medijih, se zdi, da nekateri menijo, da imajo pravico vedeti vse podrobnosti iz življenja drugih. Seveda pa to ni prav.

Poleg tega je pomembno sočutno prisluhniti vsakomur v stiski, vendar je najpomembnejše, da se zavedamo, da moramo včasih dovoliti ljudem, da delijo informacije šele takrat, ko se počutijo dovolj močne, da to storijo.

View this post on Instagram

A post shared by The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales)

Princesina prošnja

Na koncu objave je valižanska princesa izrazila podporo vsem, ki so zboleli za rakom. Pozvala jih je, naj ne izgubijo vere in upanja. Upamo, da je njena objava vlila tolažbo in pogum tistim, ki trpijo za podobno diagnozo, da bodo vedeli, da v trpljenju niso sami.

“Ob tem mislim tudi na vse tiste, ki jih je prizadel rak. Prosim vse, ki se soočate s to boleznijo v katerikoli obliki, da ne izgubite vere ali upanja. Niste sami.”

V molitvi se spomnimo valižanske princese, kralja Karla III. in vseh, ki trpijo za rakom!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
kraljeva družinarakslavni
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.